У Житомирі на сесії облради не розглядатимуть звернення щодо можливої реорганізації Поліського університету: що сталося

У Житомирі на сесії облради не розглядатимуть звернення щодо можливої реорганізації Поліського університету: що сталося

7 березня депутати Житомирської облради не підтримали внесення питання звернення до вищих органів влади щодо можливої реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання його до ЖДУ ім. Івана Франка.

Про це із сесійної зали повідомляє корепондент Суспільного Дмитро Клименко.

Перед сесією відбулося дві комісії — гуманітарна та регламентна.

На гуманітарну комісію, яку очолює Оксана Олійник, по Zoom підключився заступник міністра освіти Михайло Винницький.

"Він зауважив по суті звернення, що ніяких дій щодо реорганізації, ніяких дій щодо оптимізації наразі немає. Весь зміст звернення, особливо його констатуюча частина, стосувалася того, що ми маємо звернутися до Президента і інших інституцій щодо відміни реорганізації. Як такої її немає, немає документів, і тому таке звернення не має сенсу", — сказала Оксана Олійник.

Голова гуманітарної комісії облради Оксана Олійник
Голова гуманітарної комісії облради Оксана Олійник. Фото: Дмитро Клименко/Суспільне Житомир

Члени комісії розглянули питання щодо звернення депутатів облради до Президента України, Верховної Ради, уряду, Національної служби з питань якості освіти з приводу ситуації щодо можливої реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до ЖДУ. Гуманітарна комісія рекомендувала не вносити це питання на порядок денний сесії 7 березня.

Регламентна комісія, яку очолює ректор Поліського національного університету Олег Скидан, розглянула це питання і підтримала внесення питання на порядок денний.

Перед початком сесії відбулася дискусія між депутатами. Виконуючий обов'язки голови Житомирської облради Володимир Ширма поставив на голосуваня внесення у порядок денний сесії 7 березня питання щодо звернення по Поліському університету. Депутати не підтримали цю пропозицію: 19 — за, 12 — проти, решта депутатів утрималися або не голосували. Таким чином звернення до вищих органів влади щодо можливої реорганізації Поліського університету шляхом приєднання його до ЖДУ не будуть розглядати на сесії 7 березня.

Олег Скидан, ректор Поліського національного університету, під час виступу на сесії сказав, що розпорядження Кабінету міністрів України про реорганізацію закладу може бути без врахування думки викладачів і студентів.

"Сьогодні всі говорять, що рішення немає, коли буде рішення, буде вже пізно. Що відбулося з Харківським університетом трішки раніше, де 4 університети об’єднали. 4 університети включно із керівництвом дізналися про це із новин", — сказав Олег Скидан.

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан на засіданні сесії
Ректор Поліського національного університету Олег Скидан на засіданні сесії. Фото: Дмитро Клименко/Суспільне Житомир

Ректорка Житомирського державного університету імені І.Франка Галина Киричук запросила депутатів до вишу ознайомитися з роботою та науковою діяльністю закладу. Вона сказала, що готова дати прес-конференцію стосовно критеріїв роботи державного університету ім. І.Франка.

Ректорка ЖДУ ім.І.Франка Галина Киричук на засіданні сесії
Ректорка ЖДУ ім.І.Франка Галина Киричук на засіданні сесії. Фото: Олена Кучмій/Суспільне Житомир

Суспільне Житомир надіслало запит до Міністерства освіти і науки, щоб отримати коментар про можливе об’єднання вишів.

Що відомо про об'єднання університетів у Житомирі

Раніше стало відомо, що у 2024 році Міністерство освіти і науки України планує об’єднати заклади вищої освіти для підвищення якості освіти та ефективного використання фінансів.

Ректори трьох університетів у коментарі Суспільному озвучили свою позицію щодо можливого об'єднання їхніх закладів вищої освіти.

У лютому 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів Суспільному про те, що процес об’єднання Поліського національного та Житомирського державного університету імені І. Франка розпочали у 2023 році.

28 лютого заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький пояснив Суспільному, чому в Житомирі має бути лише два державні заклади вищої освіти.

З 2 березня на сторінці Facebook Поліського національного університету почали з'являтися відео та дописи студентів і випускників, що виступають "Проти знищення Поліського національного університету".

3 березня стало відомо, що під час Наглядової ради Поліського національного університету її члени прийняли одноголосне рішення звернутися до Президента України, ВРУ, Кабміну, РНБО, міносвіти, Житомирської ОВА, Житомирської облради, Житомирської міськради з вимогою втрутитися в ситуацію та зупинити процес реорганізації Поліського національного університету шляхом його приєднання до Житомирського державного університету імені Івана Франка.

4 березня у Житомирі студенти Поліського національного університету вийшли на протест проти ліквідації їхнього навчального закладу шляхом приєднання із Житомирським державним університетом імені Івана Франка.

6 березня в інтерв'ю Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів про реорганізацію та моделі об'єднання ЖДУ і Поліського, про можливий провал вступної кампанії, дії Міносвіти та потенційне загарбання майна університету.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок