У Житомирі суд почав розглядати справу вчительки ліцею, обвинуваченої у виправдовуванні збройної агресії РФ

У Житомирі суд почав розглядати справу вчительки ліцею, обвинуваченої у виправдовуванні збройної агресії РФ

6 травня Корольовський районний суд Житомира почав розгляд справи щодо заступниці директора житомирського ліцею №25 Людмили Красуцької, яку обвинувачують у виправдовуванні збройної агресії Російської Федерації проти України.

Про це із зали засідань суду повідомила кореспондентка Суспільного Житомир Марія Кравчук.

За її словами, засідання розпочалося з виступу обвинуваченої — Людмила Красуцька розповіла про свою кар'єру та роботу у житомирському ліцеї №25.

У коментарі Суспільному Людмила Красуцька сказала, що вона проти зйомки.

"Я проти взагалі, що ви мене знімали. Мене знає пів міста. Якщо ви це зняли, то, будь ласка, знищіть це прямо при мені", — сказала Людмила Красуцька.

Висунуті їй обвинувачення жінка повністю заперечує.

"Ця справа для мене стала повною несподіванкою. При бесіді з працівником СБУ, прокурором міської прокуратури я зразу ж назвала прізвища людей, які могли на мене таке написати. Не всіх, але основних я визначила правильно. З цими людьми в мене були конфлікти через численні зауваження по роботі. Вони були невдоволені тим робочим навчальним планом на 2022-2023 навчальний рік, який я складала для профільної школи і від якого залежала кількість навчальних годин з кожного предмету і, відповідно, заробітна плата вчителів", — сказала на засіданні обвинувачена.

У Житомирі суд почав розглядати справу вчительки ліцею, обвинуваченої у виправдовуванні збройної агресії РФ
Обвинувачена Людмила Красуцька, Житомир, 6 травня 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук

Людмила Красуцька сказала, що 10 квітня 2022 року, коли її колеги нібито чули як вона заявляла, що у знищенні ліцею винна не російська армія, а влада України, її самої на території ліцею не було. Обвинувачена аргументує це геолокацією зі свого телефону за 10 квітня 2022 року. Тому, за словами жінки, вона не могла говорити, що ліцей розбомбили українські військові.

"По суті звинувачення я можу сказати, що 10 квітня 2022 року до 13:30 я була вдома. В цей день я до ліцею взагалі не підходила і тому ті вислови, які згідно обвинувачення, я нібито висловлювала біля ліцею о 10-11 годині, я сказати не могла", — говорить Людмила Красуцька.

Зі слів жінки, після висунення звинувачень, їй стали погрожувати в соцмережах, через що у неї погіршилося здоров'я.

У Житомирі суд почав розглядати справу вчительки ліцею, обвинуваченої у виправдовуванні збройної агресії РФ
Судове засідання у справі заступниці директорки ліцею №25, 6 травня 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук

Також на засіданні прокурор Євген Толочко подав клопотання про повторний допит свідків.

"Враховуючи, що сторона захисту намагається видати вкрай нечіткі трафіки за певні факти, в мене є клопотання повторного допиту свідків, на яких вказує захист і яких нібито там не було. Щодо їхнього місця перебування і чи вони підтверджують, що вони чули та бачили і чи були очевидцями даної події. Щоб не допитувати спеціаліста, так як трафік — питання дуже неточний, одна і та сама особа, яка знаходиться в межах міста, може бути обслуговувана іншими вежами зв’язку, це залежить від багатьох факторів", — сказав на суді Євген Толочко..

Суддя це клопотання задовольнив — наступне судове засідання у справі призначили на 17 травня. Початок — о 15:00

У Житомирі суд почав розглядати справу вчительки ліцею, обвинуваченої у виправдовуванні збройної агресії РФ
Суддя Корольовського райсуду Житомира Олексій Покатілов, Житомир, 6 травня 2024 року. Суспільне Житомир/Марія Кравчук

Що відомо про справу заступниці директора ліцею №25, розбомбленого армією РФ

28 жовтня 2022 року Суспільне повідомляло, що за матеріалами СБУ ДБР оголосило підозру у виправдовуванні російської збройної агресії та підтримці політики Путіна заступниці директора одного з житомирських ліцеїв.

У ході досудового розслідування правоохоронці з'ясували, що у розмовах зі своїми колегами-педагогами жінка неодноразово вітала рішення президента РФ Путіна щодо повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну. Заступниця директора ліцею публічно заявляла, що прихід представників Росії до влади в Україні піде лише на користь жителям України і значно підніме її економічний, освітній та медичний потенціали.

31 жовтня 2022 року стало відомо, що заступницю директора ліцею можуть взяти домашній арешт, також її на час слідства відсторонили від займаної посади.

У квітні 2023 року Житомирська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо заступниці директора ліцею №25. Жінці інкримінують виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України.

Раніше Суспільне повідомляло, що в травні 2024 року в Житомирі трьох викладачів професійного ліцею викрили на антиукраїнській агітації. Один з чоловіків, який є уродженцем Росії, говорив, що звільнення українських міст від російської окупації є "бутафорним та несправжнім", звинувачував у воєнних злочинах саме українських захисників і заперечував, що будівлю ліцею №25 у Житомирі зруйновала саме російська ракета.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок