"Скоріше, я вмовляла сина": у Запоріжжі пересадили нирку від матері сину

"Скоріше, я вмовляла сина": у Запоріжжі пересадили нирку від матері сину

Трансплантація нирки у Запоріжжі: перша операція у 2024 році
Операція з трансплатації у Запоріжжі, 2024 рік. Фото: Запорізька обласна клінічна лікарня

У Запорізькій обласній клінічній лікарні відбулася перша у 2024 році трансплантація. Так, пацієнтом став житель Вільнянська Леонід Дробоног, який впродовж восьми років боровся із нирковою недостатністю. Донором зголосилася стати його мати Тетяна Дробоног.

Про деталі операції з трансплантації, її вартість та як нині почувають себе Леонід та Тетяна — розповідаємо у матеріалі.

Леонід Дробоног дізнався про свою недугу неочікувано, десь за тиждень після того, як переніс вірусне захворювання: відчув біль у ділянці попереку, загальну слабкість та погіршення апетиту:

Я почав набрякати... Звернувся до сімейного, здав всі аналізи... І одразу направили сюди, у відділення нефрології (обласна клінічна лікарня — ред.)".

У Запоріжжі провели першу трансплантацію нирки у 2024 році
Леонід Дробоног, пацієнт, якому пересадили нирку. Фото: Суспільне Запоріжжя

Завідувач відділення трансплантації та нефрології Микола Поляков розповів, що в Леоніда розвинулась термінальна стадія ниркової недостатності:

"При такій патології людині необхідна замісна ниркова терапія. Це або постійний діаліз (процес механічної фільтрації, що використовується для видалення з організму токсинів, надлишків солі та рідини), або родинна трансплантація нирки".

Фото: Суспільне Запоріжжя
"Споріднена пересадка нирки в усьому світі вважається пріоритетним методом лікування. Така пересадка, особливо близьких родичів, є найефективнішою"
Микола Поляковпро трансплантацію нирок

Мати Леоніда, Тетяна Дробоног, якій 69 років, розповіла, що запропонувала сину та наполягала, щоб вона була донором:

“Скоріше... Я вмовляла сина...Тільки захворів, я почала казати: “Може, давай пересадку?” А він мені: “Мамо, ні, вони в мене не болять..."

У Запоріжжі пересадили нирку від матері сину
Тетяна Дробоног, донор (мати Леоніда). Фото: Суспільне Запоріжжя

Тетяна Дробоног має двох дочок та трьох синів, десятьох онуків та чотирьох правнуків. Тож, коли постало питання про пересадку органа, брати та сестри Леоніда пропонували свої кандидатури.

Фото: Суспільне Запоріжжя
"Коли діти дізналися, то кожен кричав: “Я краще піду, чого ти лізеш?” Але я сказала: "Я перша, не хочу за когось ще переживати".
Тетяна Дробоногпро те, як ухвалили рішення щодо вибору донора

Наступним етапом було ретельне медичне обстеження і Леоніда, і Тетяни. Зокрема, треба було впевнитися, що донорство не зашкодить здоров’ю жінки. Результати були в нормі, тож мати стала донором.

Операція з трансплантації нирки тривала три години та відбулася без ускладнень, розповів Микола Поляков:

"Операція минула вдало. Рівень шлаків креатиніну та сечовини у хворого нормалізувалися на другу добу — добрий результат".
У лютому у Запоріжжі пересадили нирку від матері сину
Операція з трансплантації у Запоріжжі, 2024 рік. Фото: пресслужба ЗОКЛ

Микола Поляков каже: вважав, що люди, які перенесли трансплантацію, не можуть займатися спортом, але повністю змінив думку у 2007 році, коли возив українську збірну на міжнародні ігри людей з пересадженими органами:

"Тоді наша команда завоювала три золоті медалі. І коли я побачив 2500 людей, які бігають після трансплантації, коли я побачив людину з пересадженим серцем, яка пробігла 100 метрів за 13 секунд, я зрозумів, що дуже помилявся!"
Микола Поляковлікар-трансплатолог

За словами Тетяни Дробоног, після операції вона почуває себе добре:

"Та добре, я вже бігаю. Я вже така, що дайте граблі. У мене вдома город, дві корови", — посміхається жінка.

Для Леоніда найважчим був післяопераційний період. Нині він вже готується до виписки та тримісячної реабілітації:

"Тяжко після операції, коли треба лежати та не рухатися. Але зараз майже як звичайна людина”, — ділиться чоловік.

Вдома на Леоніда чекають дружина та 8-річна донька.

Що відомо про трансплантацію органів у Запорізькій області

У 2024 році Запорізька обласна клінічна лікарня (ЗОКЛ) увійшла до списку з 39 лікувальних закладів, які підписали договір із НСЗУ на проведення пересадки нирок та печінки. Відповідно для пацієнтів ЗОКЛ такі трансплантації безоплатні.

Саме держава бере на себе усі витрати, пов’язані з пересадкою органів. Йдеться про консультації спеціалістів, лабораторні та інструментальні дослідження (при чому як для донора, так і для реципієнта), про сам процес трансплантації та про післяопераційну медикаментозну, психологічну та соціальну підтримку.

У Запорізькій обласній клінічній лікарні трансплантація проводиться як жителям Запоріжжя й області, так і жителям інших регіонів. Задля здійснення трансплантації в обласній лікарні потрібно насамперед звернутися до медичної установи та зареєструватися. Також пацієнт із встановленим відповідним діагнозом може перевестись з іншої лікарні.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок