Свинячі рештки на сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району

Свинячі рештки на сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району

Свинячі рештки кілька днів пролежали на дорозі вздовж Скаржинецького сміттєзвалища Хмельницького району, доки мешканці сусідньої Лехнівки не виявили трупи, які розкладалися просто на польовій дорозі. Один із місцевих, Віктор Кравчук, розповів Суспільне Хмельницький: вони з сином викликали всі можливі служби та чекають від них реакції.

У суботу, другого березня, місцеві зняли відео, на якому видно, як свинячі голови, кишки, тельбухи й шкіри розкладаються просто неба та виклали його у соцмережі, аби привернути увагу до проблеми.

Свинячі рештки на стихійному сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району
Сміттєзвалище біля села Скаржинці Хмельницького району, на якому місцеві виявили свинячі рештки. Фото: Суспільне Хмельницький

Житель села Лехнівка, лісівник Віктор Кравчук розповідає:

"Вивозяться сюди рештки свинячих цих відходів, а сало і м'ясо не знаєм, куди з цих свиней іде".

За розміром голів, каже чоловік, він може сказати, що це не дорослі тварини, а поросята, яких в селах ніхто не ріже.

"Не можуть свині по 20-30 кілограм, 40 колотися і вивозитися на смітник і викидатися голова зі свині. Ні один господар голови від свині не викине".
Свинячі рештки на стихійному сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району
Житель Скаржинецького старостату Віктор Кравчук, який побачив свинячі рештки і викликав на сміттєзвалище відповідні служби. Фото: Суспільне Хмельницький

Його син, також лісівник і також Віктор, розповідає: лісосмуга поруч вщерть засмічена пластиком та різним мотлохом з цього смітттєзвалища, то ще не вистачало трупів тварин, які померли невідомо від чого і лежать на узбіччі дороги просто неба.

"Взяти отам посередині його закопати з тими кишками. Отак я говорю. І щоб свалку загорнули разом з ним. Буде тоді порядок".

У понеділок, четвертого березня, коли кореспондентка Суспільне Хмельницький знову приїхала на сміттєзвалище у село Скаржинці, воно було уже у більш-менш упорядкованому вигляді. Там вона застала трьох чоловіків, що прибирали територію.

Чоловіки розповіли, що працюють у комунальному підприємстві громади і їх є лише троє на підприємстві, яке обслуговує 26 населених пунктів. Куди поділи тельбухи, що лежали вздовж дороги — не кажуть.

Свинячі рештки на стихійному сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району
Працівники комунального підприємства громади позбирали свинячі кістки та рештки у мішки. Фото: Суспільне Хмельницький

Віктор Кравчук після кількох годин пошуку таки знаходить мішок з свинячими рештками. Староста села Леся Гоменюк телефоном каже, що наразі не на роботі, бо хворіє. Щодо кісток та шкірок, то, з її слів, їх вивезли та утилізували. Віктор Кравчук на це має свою думку, каже, їх закопали глибоко й усе.

"Але вони не мали права закопувати. Там невідомо, що є — чи там чума, чи там сказ, і це все пригорнули в стихійну свалку".

Головний спеціаліст райуправління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Сергій Олійник каже: якщо на території громади немає худобомогильника, є правила утилізації трупів тварин.

"Його зараз треба прибирати, підпалювати, захоронювати і оце продезінфікувати. Або хоча б на глибину два метри його закопати, це все, і дезінфікувати. Це небезпечно. Воно розводить всю заразу, яка тільки є. Зараз в нас так вистачає тої біди".

Звідки тут взялося свиняче стерво, місцеві мають припущення, каже Віктор Кравчук, та поки вони офіційно не підтверджені.

Свинячі рештки на стихійному сміттєзвалищі знайшли жителі Хмельницького району
На сміттєзвалище біля села Скаржинці Хмельницького району виїхала комісія, яка відібрала зразки свинячих решток на аналізи. Фото: Суспільне Хмельницький

Завідувач епізоотичним відділом Хмельницької дільничної ветеринарної лікарні Олександр Солонін взяв зразки решток тварин на аналізи. Хоча б на сибірську виразку та африканську чуму.

"Весь спектр великий не проведеш, тому що падматеріал в стані розпаду. Ми можем провести зараз, я відібрав падметеріал, на сибірку. Вухо відібрав, і бірка там була. Якщо бірка буде зареєстрована в базі реєстру, в нас реєстр тварин є, ми можем визначити власника".

За словами Олександра Солоніна, не закопані трупи мають захлорувати і захоронити.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок