Заборона на використання фтору відкладена на сезон. Що стало причиною

Заборона на використання фтору відкладена на сезон. Що стало причиною

Заборона на використання фтору відкладена на сезон. Що стало причиною
. AP

Біатлоністам не доведеться змінювати підхід до лиж у сезоні 2020/21.

Міжнародний союз біатлоністів відмовився від планів на заборону лижних мазей на основі фтору в найближчу зиму. Про це повідомляється на сайті IBU.

Згідно з рішення IBU, заборона на використання фтору вступить в силу із сезону 2021/22.

Причина відкладення заборони на один сезон пов'язана з затримкою у виготовленні Fluorine Tracker (спеціального портативного приладу, який вимірює вміст фтору в лижах). Цей трекер мав бути готовим ще у вересні, однак його не встигли підготувати через пандемію коронавірусу.

Читайте також: Нові зміни у календарі Кубка Світу. Цього разу оновлений розклад січневих етапів

Відповідно, у команд та організаторів не вистачить часу на тестування, а без належного тестування результати трекера не можуть бути надточними. Таким чином, IBU дозволить використання фтору на лижах у сезоні 2020/21.

Відповідно до нового плану, Fluorine Tracker буде презентований команд до кінця сезону 2020/21. Тож у всіх збірних буде час для підготовки технічних можливостей до нового сезону.

Чому хотіли заборони фтор в біатлоні

  • Фтор - хімічна речовина, виділення якої негативно впливає на навколишнє середовище. Також це отруйна речовина, тож сервісмени, які працювали з лижами, постійно перебували в масках, а в їх приміщеннях обов'язково мала бути вентиляція. В Європейському Союзі діє заборона на виробництво фторованих порошків.

Яку роль виконує фтор у біатлоні

  • Фторовані мазі покращували ковзання лиж на дистанції. На думку сервісменів, заборона фтора могла знизити швидкості у біатлоні та лижних гонках більш ніж на 15%.
На початок