У Китаї прокоментували переговори їхнього дипломата у Москві щодо України

У Китаї прокоментували переговори їхнього дипломата у Москві щодо України

У Китаї прокоментували переговори їхнього дипломата у Москві щодо України
. Фото: AP Photo/Ng Han Guan

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що переговори є єдиним шляхом до припинення бойових дій в Україні.

Таку заяву відомство зробило після зустрічі у Москві спецпредставника з питань Євразії Лі Хуея із заступником міністра закордонних справ Росії Міхаілом Галузіним та іншими російськими дипломатами, передає The Guardian.

У МЗС зазначили, що Китай готовий "продовжувати свої зусилля зі сприяння мирним переговорам, посередництва і досягнення консенсусу між Росією, Україною та іншими відповідними сторонами, а також сприяти остаточному політичному врегулюванню кризи в Україні".

2 березня спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей відвідав Москву. Він обговорив війну в Україні з заступником міністра закордонних справ Росії Михайлом Галузіним.

Позиція Китаю щодо війни РФ проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Влада КНР обережно коментує війну: з одного боку не підтримала РФ, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення в Україну, а з іншого — не стала виступати проти вторгнення.

На річницю вторгнення РФ в Україну 24 лютого у Китаї оприлюднили "мирний план" щодо війни. Всього до китайського документа увійшли 12 пунктів.

25 лютого CNN із посиланням на джерела, пов'язані з американською розвідкою поінформував, що Китай розглядає можливість відправлення зброї до Росії для використання у війні проти України.

У квітні представниця Держдепу Андреа Калан в коментарі Суспільному повідомила, що США не бачать ознак того, що Китай надсилає зброю Росії.

При цьому глава КНР уникає контактів з українським колегою. За період повномасштабної війни Сі один раз поговорив із президентом Володимиром Зеленським телефоном, тоді як двічі зустрівся з Путіним та провів із ним близько десятка телефонних і відео переговорів.

На початок