Заняття не для душі: черкащанка вдома вирощує тюльпани

Заняття не для душі: черкащанка вдома вирощує тюльпани

Ексклюзивно
тюльпани черкаси
Світлана Канівець з Черкащини вирощує першоцвіти. Колаж Суспільне Черкаси

Родина Канівець з Черкащини близько семи років займається вирощуванням квітів на продаж. Своє заняття квітникарка Світлана характеризує: "не для душі", в асортименті має тюльпани, нарциси та крокуси: перші для букетів.

Також вирощує квіти в горщиках, щоб потім можна було висадити повесні на клумбі, розповіла Суспільному.

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

"Вирішили просто спробувати"

Квітковій справі дали початок батьки чоловіка, розповіла пані Світлана. Це було доволі давно, вони більш як п'ять років займалися квітами, а потім перестали:

"Тож коли я була у відпустці по догляду за дитиною, ми з чоловіком порадилися — вирішили просто спробувати. Спробували (усміхається - ред.). Спочатку взяли 500 цибулин, а потім пішло-поїхало. І так уже близько семи років вирощуємо квіти. Уже і донька допомагає: пакує та продає. Можна сказати, що в нас невеличкий сімейний бізнес, буде кому передати. Хоча Ліза зараз говорить, що не буде цим займатися, «виріже все»", — розповіла Світлана.

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Донька Ліза, яку роботу потрібно, таку і робить: зрізає, складає чи пакує. Але найбільше їй подобається продавати.

"Вона дуже добре обслуговує людей та швидко пропонує варіанти. Лізі, більше до вподоби спілкування", — поділилася Світлана.

Уся сім’я залучена до квіткової справи. Чоловік, наприклад, займається поливом тюльпанів, заготовлює дрова для теплиці, опалює тощо. Але коли зрізають, то пакують усі. Також уміння вести торгівлю опанувала уся родина. Такса Гільза теж допомагає, вона їхня головна помічниця: бігає хвостиком та все контролює. Пані Світлана впевнена, що коли разом працюють, то виходить набагато швидше.

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Заняття не для душі

Жінка зізналася, що ця тяжка праця для заробітку, а не просто висадити цілу теплицю тюльпанів для того, щоб порадіти цвітінню. Але все ж завжди приємно бачити результат своєї роботи та надихатися на наступний рік:

"Скажу чесно та прямолінійно: не буду говорити, що це для душі, бо я таку «насолоду» отримую, коли не сплю ночами, бо опалюю теплицю та бігаю вдень, контролюючи температуру. Недоспані ночі — це не для задоволення. Звичайно, якби нам це не геть подобалося, ми б цим не займалися. Радує, те що у нас є постійні клієнти, які купляють тільки наші квіти: їм подобається як букети довго стоять та тішать око. Ми не тільки продаємо в громаді, а й також виїжджаємо в місто. Тому це все надихає — головне працювати".

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Квітів без світла не буде

Жінка розповіла про етапи вирощування квітки: закупівля цибулини, посадка, вигонка та кінцевий результат. Для того, щоб квіти виросли потрібні умови та обладнання.

"Усе вирощуємо в теплиці. Ми починаємо із січня, а закінчуємо 8 березня. Протягом цього часу витрачаємо одну-дві машини дров для опалення. Також для роботи різних датчиків, вентиляторів чи моторів потрібна електроенергія. Бо без неї все ж важко", — поділилася Світлана.

Після повномасштабного вторгнення, родина «запустила» теплицю і в той період почалися відключення, а без електроенергії неможливо підтримати потрібну температуру повітря. Після того випадку тепер мають генератор:

"У нас є нічна сигналізація, яка повідомляє про відключення. Бо потрібно контролювати позначки як на котлі, так і в теплиці. Зі звичайним опаленням це зробити складно, бо температура на вулиці постійно змінюється. Тому тут технології дуже допомагають, наприклад, є спеціальний датчик для підтримки потрібного рівню".

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

У вирощуванні кожен етап потрібний для результату. Проте найважче це три місяці нічних підйомів, вважає Світлана. У подружжя немає розкоші спати близько восьми годин: лише три-чотири години безперервного сну. Вони один одного страхують, бо бувало таке, що не чули звуку будильника:

"Але інколи нічого не виходить — тебе просто «відключає»", — зізналася вона.

черкащанка вирощує вдома тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Роздавала букети задарма

Окрім нічних підйомів, під час роботи виникали різні нюанси та ситуації. Колись було, що тюльпан одного з кольорів став «готовий» лише зранку 8 березня і його «прожогом» вирізали, зазначила квіткарка. Чи, навпаки, коли є масовий попит, а тюльпан не заквітнув.

"Моменти різні трапляються, зокрема, може не вистачити матеріалу для пакування, а докупити його немає де. Або зіпсовані цибулини прийшли чи тюльпан просто не цвіте. Одного разу у нас жовтий тюльпан «захворів» і ми всю партію викинули. Тому бувало всяке, в нашій діяльності треба враховувати все, із запасом", — поділилася Світлана.

За словами квітникарки, у перший рік повномасштабної війни люди мали своє налаштування щодо квітів на початку весни. Багато хто казав, що зараз не до цього, тому не було попиту. Пригадала: коли повернулася з міста після невдалої торгівлі, то роздавала букети задарма.

черкащанка вдома вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

черкащанка вдома вирощує тюльпани, крокуси та нарциси
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Пробували вирощувати петунії

Раніше в асортименті були петунії, але вирощувати їх – не просто. Особливо коли влітку спека, а температура в теплиці досягає позначки в 50 градусів, поділилася квіткарка. Тому краще займатися тюльпанами на сезон, адже для цього є комфортні умови:

"Я надаю перевагу більше класичним тюльпанам, вони мають гостреньку форму. Плюсом є те, що їх можна «міксувати». Піоноподібний ми спробували перший рік і були приємно здивовані, що коли він повністю розквітає, то справді стає схожим на півонію. Кожного року ми додаємо завжди щось нове. Але, окрім відтінків, маємо стандартний набір кольорів: червоний, жовтий та білий".

черкащанка вирощує тюльпани
Фото надане Світланою Канівець

Жовтий колір це стереотип

З-поміж квітів, які є в наявності, жінці дуже подобається білий, ніжно-рожевий та жовтий тюльпани. Останній має доволі масивний бутон. Вона зазначила, що хоч про жовтий колір подейкують, що він до розлуки, але краще «ламати» старий стереотип. Є клієнти, які принципово не купляють, а є такі що цілеспрямовано підходять та кажуть, що треба 25 цих тюльпанів:

"Такий букет якщо поставити, то він наче очі виїдає і його видно ледь чи не за три кілометри – настільки соковиті та інтенсивні барви. Також можна комбінувати та створити букет кольору українського прапора. Нині, хоч я таке не практикую, з білого тюльпана роблять блакитний і поєднують з жовтим. Або жовті квіти запаковують у блакитний папір".

черкащанка вирощує тюльпани
Фото: Суспільне Черкаси / Анжеліка Жупинас

Також додала, що любить різноколірні букети та з насолодою створює їх для клієнтів.

"Вони мають приємний вигляд, бо навіть якщо є мікс кольорів з дев’яти тюльпанів, то це створює радісний настрій. Веселі букети, я так їх називаю", — розповіла квітникарка.

Квітникарка додала: у попиті невеликі букетики, які складаються з трьох чи п’яти квіток, мають найбільший попит серед клієнтів. Але поштучно теж не виняток. Світлана навела приклад: інколи приходять дідусі, які хочуть привітати своїх бабусь та подарувати квітку. У таких випадках, жінка часто віддає безоплатно. А от великі букети купляють ті, хто добре заробляють та можуть собі це дозволити.

Світлана Канівець з Черкащини вирощує тюльпани
Фото надане Світланою Канівець

Порада від квіткарки: щоб квіти стояли довго — потрібен лід

"Якщо додавати лід та часто міняти у вазі холодну воду, то вони можуть вистояти місяць. Але за умови якщо температура буде від 14 до 18 градусів. Якщо ваза поряд з батареєю, то квіти довго не протримаються. Чим вища позначка, тим швидше зів’януть", — порадила Світлана.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок