Як спілкуватися з ветеранами: для хмельницьких журналістів провели тренінг

Як спілкуватися з ветеранами: для хмельницьких журналістів провели тренінг

Як спілкуватися з ветеранами: для хмельницьких журналістів провели тренінг
Треніг для журналістів на тему комунікації з ветеранами, що повертаються з фронту в Хмельницькій ОВА. Фото: Суспільне Хмельницький

Додому з війни повертаються ветерани, і не завжди їхні травми фізичні і на поверхні. Нерідко вони психологічні і посттравматичні, розповіла на тренінгу для хмельницьких журналістів практична психологиня Хмельницької обласної лікарні Інна Кукал.

За її словами, комунікуючи з воїнами, які повернулись із фронту, треба уникати запитань про війну.

"Особливо це стосується запитань, які повертають військових назад, в травму. "Ти вбивав?". "Скільки вбивав?". "Як там?". "Коли закінчиться?". І людина не розповідає казку, історію, вона розповідає свій власний біль, який вона прожила. Тому з цими питаннями треба бути дуже обережними", — говорить психологиня.

Кожен, хто повернувся з війни, каже Інна Кукал, хоче виговоритися, але чекає слушного моменту, коли буде готовий спілкуватися на тригерну тему.

"Якщо людина не хоче говорити, вона замкнута, не треба з неї діставати це все, а потрібно дати зрозуміти вдячність і його цінність. Коли він захоче виговоритися, то людину не потрібно уникати, потрібно вислухати і дати можливість цей біль виговорити", — радить психологиня.

Такі тренінги для журналістів влаштовують в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, розповідає його регіональна координаторка Ілона Білик.

"Вважаємо, що ця тема зараз є потрібна першим ділом тому, що ветерани повертаються з фронту і такий тренінг на тему, що потрібно говорити, як краще спілкуватися з ними, це був запит від самих журналістів. Коли приходить ветеран, журналісти відчувають якусь скутість і незручність з приводу того, що можна запитувати, про що говорити, а яких тем краще уникнути, щоб це не травмувало, можливо, ветерана", — говорить Ілона Білик.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок