Хмельницький актор Володимир Смотритель показав "Мазепу" в королівському театрі

Хмельницький актор Володимир Смотритель показав "Мазепу" в королівському театрі

Хмельницький актор, народний артист України Володимир Смотритель показав британцям історичну драму "Мазепа". Дійство відбулося на сцені Королівського театру. Дорога до нього була рік завдовжки.

Про це Суспільне Хмельницький розповів Володимир Смотритель.

У Британському Королівському театрі міста Бат відбувся арт-проєкт "День української монодрами" за участю Володимира Смотрителя. Цими вихідними український актор показав британській публіці дві вистави зі свого репертуару.

"Країна чужа, іншомовна. Їм наше мистецтво, та ще й театральне, вони це не розуміють і бояться навіть доторкатися до цього. Їм Україна — це віночки, вишиванка. Ми одразу монтували дві вистави: "Я — Клоун" — вистава для дітей з Британії й України, і "Мазепа" — для дорослих. Все це несе пізнавальний характер про Україну", — пригадує Володимир Смотритель.

Володимир Смотритель розповів, що історичну драму автора та режисера Ярослава Мельничука "Мазепа" для дорослих британців грав українською мовою, а виставу для маленьких глядачів "Я — клоун" — англійською. Актор вивчає мову своїх глядачів, аби бути зрозумілішим для них.

"Я граю англійською мовою. Я цим займався цілий рік. Мені це дуже складно. Дорослим не потрібна англійська мова. Вони все прекрасно розуміють, що це театр", — говорить народний артист України.

Хмельницький актор Володимир Смотритель показав "Мазепу" в королівському театрі
Володимир Смотритель разом з сином в Британії. Фото: Володимир Смотритель

Потрапити на сцену Королівського театру було непросто, каже митець. Дорога була рік завдовжки: "Я сказав, що настане такий день, коли буде два роки, як Росія вторглась в Україну і буде подія така, на якій наголошувати будуть усі. Я запропонував створити проєкт "День української монодрами". Вони зацікавилися".

У Британії навчається 16-річний син Володимира — Богодар. Хлопець допомагає своєму батькові у мистецьких проєктах. Хлопець розповів, що під час вистав у Британському Королівському театрі був і за освітлювача, і за звукорежисера.

"Я вважаю, що в мистецтві мого батька є велика користь особливо для країн за кордоном. Тому що мистецтво мого батька, воно не є якоюсь звичайною платівкою, загальною обгорткою України. Воно обговорює глибші сенси цього. В театрі ми якраз це і показували про гетьмана Івана Мазепу, про цю дуже важливу історію для України й для Європи", — сказав Богодар Смотритель.

З метою популяризації українського мистецтва батько та син виступають у різних британських містах, серед яких: Лондон, Ліверпуль, Манчестер. Частину виручених коштів, каже Володимир, направляють на підтримку бійців ЗСУ.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок