"Я був півтора місяця інструктором у Великобританії" — інструктор з бойової підготовки з Житомирщини

"Я був півтора місяця інструктором у Великобританії" — інструктор з бойової підготовки з Житомирщини

23-річний Ілля Вільман, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту міжнародного класу, молодший сержант на позивний "Іллюха" народився у Бердичеві. У 2021 році підписав контракт із 95 десантно-штурмовою бригадою та брав участь у захисті України на Донеччині, Луганщині та Харківщині. За бойові досягнення Ілля нагороджений "Золотим хрестом".

Кореспондентам Суспільного Ілля Вільман розповів, що після закінчення Вінницького торговельно-економічного інституту та отримання ступеня бакалавра Ілля Вільман працював у Бердичеві тренером з боротьби у військово-патріотичному спортивному клубі "Козак". Пізніше він підписав контракт із 95 окремою десантно-штурмовою Поліською бригадою. Після навчання його направили у зону проведення Операції Об'єднаних Сил. На початку повномасштабного вторгнення Ілля Вільман виконував бойові завдання у Торецьку Донецької області, а також на Луганському та Харківському напрямках.

"Коли ти знаходишся там, ти постійно під обстрілами, постійними штурмами. Ти ніколи не знаєш, коли прийде твій останній день. Наприклад, якщо у тебе є можливість — ти засинаєш, але не знаєш чи прокинешся, чи ні. Була така ситуація, коли ми штурмували населений пункт Попасна в Луганській області. Це був мій перший штурм, якраз на початку. Тоді я декілька разів прощався зі своїм життям, бо нас взяли у кільце. Ми навіть не знали, чи зможемо вийти, чи ні", — пригадав інструктор з бойової підготовки.

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів
Інструктор з бойової підготовки Ілля Вільман. Житомир, 27 лютого 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Після шести місяців бойових дій Ілля Вільман отримав поранення, контузію з частковою втратою зору та слуху. Зі слів Іллі, 17 квітня 2022 року став для нього другим Днем народження.

"Мене витягнув мій побратим. Протягом двох кілометрів він мене тягнув на собі. І звісно, під цими обстрілами, штурмами, він тягнув. В повному екіпіруванні, зі зброєю, ця людина мене витягнула. Завдяки йому я зараз розмовляю з вами. Він зараз на війні. Я підтримую з ним зв'язок. І найцікавіше, що раніше в Бердичеві ми разом тренувалися. На війні без побратима не можливо бути самому. Це дуже важко. Коли вас двоє, ви один одного підтримуєте як психологічно, так і фізично та морально", — розказав молодший сержант на позивний "Іллюха".

Майстер спорту міжнародного класу Ілля Вільман, після поранення на війні та проходження реабілітації, працює інструктором з бойової підготовки в одній з військових частин Києва.

"Зараз я командир відділення. Я займаюся своїм особовим складом, який налічує 10-12 осіб. Це люди, які були мобілізовані. Також я півтора місяця був інструктором у Великобританії. Там навчали 200 мобілізованих бійців. Так, як Великобританія надає нам допомогу у підготовці наших бійців, то нас відправили туди як українських інструкторів, разом з британськими колегами. Ми навчали наших українських бійців, яких тільки мобілізували", — сказав Ілля Вільман.

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів
Фото надав для Суспільного Ілля Вільман

Інструктор з бойової підготовки розповів, що зараз не лише навчає мобілізованих бойовим мистецтвам, але й бере участь у змаганнях зі змішаних єдиноборств.

"Зараз мої виступи на змаганнях не такі часті, як раніше, бо я чинний військовослужбовець та загальна ситуація в країні. Однак, я по можливості все ще стараюся брати участь у змаганнях. Наразі я представляю самбо, бойове самбо, а також виступаю в змішаних єдиноборствах ММА. Під час війни я двічі став призером чемпіонату світу, один раз чемпіонату Європи, а також двічі виграв чемпіонат України", — говорить Ілля Вільман.

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів
Ілля Вільман зі спортивними нагородами. Фото надав для Суспільного Ілля Вільман

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів
Диплом Іллі Вільмана за перемогу у змаганнях. Житомир, 27 лютого 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

"Після поранення на фронті він зумів взяти волю в кулак. Його характер і воля допомогли йому стати срібним призером чемпіонату світу і майстром спорту міжнародного класу", — сказав тренер Іллі Вільмана Володимир Шпит.

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів, тренер
Володимир Шпит, Житомир, 27 лютого 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Зі слів Іллі Вільмана, серед усіх своїх бойових нагород він особливо пишається нагородою "Золотий хрест".

"У мене є нагорода "Золотий хрест" від головнокомандувача на той час Валерія Федоровича Залужного. Він нагородив мене "Золотим Хрестом" за бойові заслуги та спортивні досягнення, а також за те, що я став прикладом для військової служби", — розказав військовий на позивний "Іллюха".

Інструктор, Великобританія, інструктор з бойової підготовки, майстер спорту, молодший сержант, Бердичів
Ілля Вільман зі своїм тренером. Житомир, 27 лютого 2024 року. Фото: Анжеліка Нестерчук/Суспільне Житомир

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок