Азербайджан погодився на переговори з ОБСЄ щодо конфлікту у Нагірному Карабаху

Азербайджан погодився на переговори з ОБСЄ щодо конфлікту у Нагірному Карабаху

Азербайджан погодився на переговори з ОБСЄ щодо конфлікту у Нагірному Карабаху
. Associated Press

Міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов відвідає Женеву і зустрінеться зі співголовами Мінської групи ОБСЄ. Обговорюватимуть питання конфлікту в Нагірному Карабаху. Переговори у Москві мають відбутися 12 жовтня.

Як повідомили у пресслужбі МЗС Азербайджану, міжнародна посередницька зустріч відбудеться у Женеві 8 жовтня.

"Міністр закордонних справ Азербайджанської Республіки Джейхун Байрамов вирушає з робочим візитом до Женеви. Мета візиту - зустріч зі співголовами Мінської групи ОБСЄ і представлення співголовам позиції Азербайджану з врегулювання конфлікту", — зазначено в повідомленні.

Наразі невідомо, чи відвідає зустріч і глава МЗС Вірменії Зограб Мнацаканян, щоб провести окремі переговори зі співголовами Мінської групи ОБСЄ.

Мінська група була створена в 1992 році з метою розрядки конфлікту навколо Нагірного Карабаху. Її співголовами є Росія, Франція і США.

Читайте також: Бої за Нагірний Карабах: сотні загиблих, тисячі поранених. Що стоїть за конфліктом

Що відбувається в Нагірному Карабаху

27 вересня в Нагірному Карабаху почався наступ азербайджанських військ. Азербайджан назвав відкриття вогню його військовими "контрнаступом", заявивши, що йдеться про відповідь на обстріли з боку вірменських сил. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у початку війни. Обидві країни заявили про вбитих і поранених та оголосили воєнний стан.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території. Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Посередником у налагодженні переговорів про мирне врегулювання конфлікту є Мінська група ОБСЄ.

Що відомо

  • Франція оголосила дати переговорів щодо конфлікту у Нагірному Карабаху. Франція, Росія та США проведуть ці переговори, щоб спробувати переконати Вірменію та Азербайджан припинити вогонь та розпочати діалог.
  • 5 жовтня США, Франція та Росія оприлюднили спільну заяву щодо ситуації в Нагірному Карабаху, запевнивши, що готові виступити посередниками у мирному врегулюванні ситуації.
  • Міністерство оборони Вірменії стверджує, що Азербайджан обстріляв столицю невизнаного Нагірного Карабаху Степанакерт та розпочав наступ на південь регіону. Офіційний Баку, зі свого боку, наказав продовжувати контрнаступ.
На початок