На Рівненщині запрацює перша мобільна аптека: що про це кажуть в громаді

На Рівненщині запрацює перша мобільна аптека: що про це кажуть в громаді

На Рівненщині запрацює перша в області мобільна аптека. Вона обслуговуватиме села Зарічненської громади. Ліки доставлятимуть туди, де немає аптечних пунктів.

Очільник Зарічненської громади Богдан Квачук розповів Суспільному, що мобільну аптеку сподіваються запустити до кінця березня. І планують охопити не лише села без аптек, а ті, в яких вони є, але не працюють за програмою “Доступні ліки”:

“У нас в деяких селах є приватні аптечні пункти, але вони до цього часу не погодилися на доставку і на розповсюдження ліків за рецептами, за програмою "Доступні ліки". І ще є у нас Локницька громада, яка залишилась без сімейних лікарів, ми її охоплюємо своїми сімейними лікарями, є виїзні дні по Локницькій громаді. Й туди теж плануємо зробити доставку лікарських засобів”.

Богдан Квачук зазначив, що графіку, за яким працюватиме мобільна аптека, наразі немає. На роботу для цього візьмуть окремо фахівця:

“Тому що тих людей, які в нас є, не вистачить. Це має бути один хтось постійно той, хто буде на виїзді. Сподіваємось також на автомобіль, який нам мають передати з області. Я надіюсь, що за місяць часу все вже запрацює”.

Роботу мобільних аптечних пунктів Кабмін дозволив відповідною постановою із серпня 2023 року. У документі прописали, хто і як цим може займатися. Зокрема, в мобільній аптеці має бути водій та не менше одного фармацевтичного працівника, який відпускатиме лікарські засоби.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін повідомив, що на автомобілі буде напис "Мобільний аптечний пункт", а контролюватиме її діяльність Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

"Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним. Такі мобільні аптеки також відпускатимуть лікарські засоби, які підлягають реімбурсації Реімбурсація (з англ. — виплата компенсацій) — загальноприйнята в міжнародній практиці охорони здоров'я назва процесу, за допомогою якого система охорони здоров'я впливає на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення.за програмою "Доступні ліки". Це препарати або безкоштовні, або з частковою оплатою. Нині напрацьовуємо алгоритм доставки та логістику. Але ми вже точно знаємо, що розпочинаємо ініціативу в Зарічненській громаді, адже там найгірша ситуація з аптеками", — пояснив Сергій Подолін.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок