На Полтавщині сімейні лікарі почали надавати психологічну допомогу

На Полтавщині сімейні лікарі почали надавати психологічну допомогу

На Полтавщині три з половиною тисячі медпрацівників первинної ланки, це зокрема, сімейні лікарі, пройшли спеціальне навчання і почали надавати пацієнтам психологічну допомогу.

Про це Суспільному розповів перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук. Роблять це в рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?". Навчалися за цим курсом і медики Великобагачанського центру ПМСД.

У лікарки. Програма "Ти як"
На прийомі у сімейної лікарки жителька Великої Багачки Оксана Харсіка. Жінка скаржиться на поганий сон. Суспільне Полтава

"Можна порадитись з лікарем і багато чого розказати. Сімейний же ж. Перша допомога і підкажуть до кого. Я зверталася, бо був поганий сон. Мені призначив лікар тренінги, як правильно дихати, як себе заспокоювати. Але ж бувають якісь перепади в настрої. То також звертаюся до сімейного лікаря", — розповіла місцева жителька Оксана Харсіка.

Хто тепер може надавати психологічну допомогу

Відтепер виявляти проблеми в психоемоційному стані та консультувати пацієнтів можуть медики первинної ланки. Зокрема, сімейні лікарі.

Всеукраїнська програма ментального здоровʼя "Ти як?"
Всеукраїнська програма ментального здоровʼя "Ти як?". Суспільне Полтава

"Найбільше пацієнти звертаються з порушеннями сну, найбільше звертаються вони із якимись стресовими розладами, тривожність, напруженість, зміни настрою, депресивні якісь розлади, різні розлади бувають", — повідомила терапевтка Великобагачанської амбулаторії Ірина Якименко.

Як готували сімейних лікарів

Аби надавати психологічну допомогу на первинному рівні медики Великобагачанського центру ПМСД пройшли спеціальне навчання. Це в рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя "Ти як?".

"Пройшли навчання із дев’яти уже вісім лікарів сімейних та 18 медичних сестер із 24. І зараз ми більше маємо і практичний досвід, і маємо теоретичну підтримку. Почали навчання уже другого циклу по програмі mhGAP і заключили пакет на 2024 рік", — розповіла головна лікарка Великобагачанського центру ПМСД Валентина Хан.

На прийомі у сімейної лікарки
На прийомі у сімейної лікарки. Суспільне Полтава

"Ми пройшли першу частину цієї програми, здавали тести і тепер завдяки цій програмі ми можемо краще комунікувати із хворими, виявляти їхні проблеми надавати їм допомогу, призначати лікування. Самі з багатьма проблемами ми можемо впоратися, ну якщо серйозніші, то протоколу ми можемо направляти далі до логопеда до психолога", — пояснила педіатриня Наталія Баховська.

Скільки підготували лікарів

Загалом на Полтавщині навчання за спеціальною програмою пройшли три з половиною тисячі медпрацівників, розповів перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук.

Кількість таких звернень від пацієнтів збільшилась із початком повномаштабної війни, каже Валентина Хан. Цьогоріч до Великобагачанського центру ПМСД з такими проблемами звернулось понад дві сотні пацієнтів.

Навчання за спеціальною програмою пройшли 3,5 тисячі медиків в області
Навчання за спеціальною програмою пройшли 3,5 тисячі медиків в області. Суспільне Полтава

"На 80% ми надаємо на первинному рівні дану допомогу і тільки в деяких випадках уже з глобальними проблемами ми можемо направити до психолога, а потім вже до психіатра",розповіла головна лікарка Великобагачанського центру ПМСД Валентина Хан.

Як розповів Богдан Корольчук, цьогоріч до НСЗУ на контрактування за пакетом з надання психічної допомоги на первинному рівні з області подали понад чотири десятки заяв. Із 41 закладом угоди вже уклали.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок