Шоурум релокованих бізнесів у Дніпрі: чим корисний проєкт для переселенців з Донбасу

Шоурум релокованих бізнесів у Дніпрі: чим корисний проєкт для переселенців з Донбасу

Перший шоурум компаній-переселенців відкрили у Дніпрі на кошти європейських донорів, проєкт реалізували, зокрема і підприємці з Краматорська. Вони отримали фінансування від благодійного фонду і відкрили шоурум, який має допомогти виробникам з Донеччини, Луганщини та Харківщини заявити про себе у новому місті. Із якими труднощами у веденні бізнесу стикаються переселенці з окупованих або прифронтових міст Донбасу і як відновлюють з нуля виробництво — у матеріалі.

У першому шоурумі релокованих брендів, що відкрився у Дніпрі в січні, представлені товари сімох виробників: продають одяг, взуття та аксесуари підприємці, які з початку повномасштабної війни виїхали з зони бойових дій до Дніпра та відновили виробництво.

Назвали заклад як і фестиваль, який поклав початок ідеї розвитку бізнесів-переселенців, — Chek in Dnipro.

"Ідея народилася після проведення першого фестивалю Chek in Dnipro, багато підприємців приїхали в Дніпро і після фестивалю-ярмарку всі хотіли продовження. Нам дуже важливо комунікувати, інтегруватися в місто Дніпро, бо кожен приїхав зі свого міста, там був інший темп життя, інші темпи виробництва", — розказує Олександр Кучерук, співзасновник бренду одягу з Краматорська.

Бізнесмен з Краматорська, який відкрив шоурум у Дніпрі
Олександр Кучерук. Кадр з відео Суспільне Донбас

Одяг з Краматорська: як вдалося адаптувати бізнес у новому місті

Сам Олександр переїхав з Краматорська, у Дніпрі довелося усе починати з нуля:

"Я працював на машинобудівному підприємстві 20 років, і коли ми переїхали в Дніпро, виникло питання — чим займатися. Релокували швейне обладнання дружини і за допомогою дніпровських благодійників отримали на два місяці безкоштовне приміщення в промзоні Дніпра".

Одяг, що виготовляють переселенці з Краматорська
Одяг, представлений у шоурумі. Кадр з відео Суспільне Донбас

Так у Дніпрі почали випускати футболки, худі та інший одяг на замовлення. В шоурумі представлені базові моделі, пояснює Олександр Кучерук: "Напис можна будь-який. Тут ми показуємо, що ми можемо виробляти. Одна з функцій шоуруму: дивіться, це наша продукція і ми можемо таку і таку модель".

Дитячий одяг з Лисичанська: історія бізнесу з окупованого міста

Відновили власне виробництво в Дніпрі й підприємці з Лисичанська. Їхні речі теж продаються тут в шоурумі. Співзасновниця бренду Марія Косілкина згадує, як вивозили виробництво з міста, що було охоплене бойовими діями.

"Станки великі, щоб їх підняти з місця, потрібне було обладнання — крани вантажні, а на той час вже не було в Лисичанську ніякої техніки, тому вивезли те, що змогли винести руками, що змогли підняти. А майже все там залишилося", — розповідає Марія.

Переселенці шиють дитячий одяг: штани, куртки, шапки.

"У нас продажі впали дуже сильно. Ми пов'язуємо це з тим, що наша цільова аудиторія це маленькі діти, дуже багато дітей, мам поїхали з країни до Європи. У нас є замовлення наших клієнтів, ми відправляємо в Європу, але це одиничні замовлення", — каже Марія Косілкина.

Переселенка з Лисичанська відновила бізнес у Дніпрі
Марія Косілкина. Кадр з відео Суспільне Донбас

"Ми нові люди в Дніпрі, і нас мало хто тут знає. Для нас це досвід, у нас ніколи не було нашого власного магазину. Для нас буде досвід відкриття магазину".

Фінансування бізнес-проєкту

За словами Олександр Кучерука, відкриттю шоуруму передувало навчання. Тут представлені виключно підприємці, яким довелося переїхати через війну – Луганщина, Донеччина. Харківщина.

За умовами проєкту, донори оплачують два місяці оренди приміщення, уточнив Олександр. Далі бізнес має оплачувати витрати самостійно.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок