"Ми не встигали приймати допомогу й дякувати людям". Голова Немишлянського району — про поміч постраждалим від пожежі

"Ми не встигали приймати допомогу й дякувати людям". Голова Немишлянського району — про поміч постраждалим від пожежі

Ексклюзивно
допомога постраждалим харків
Пакунки речей для погорільців з Немишлянського району, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

З речей, що харків'яни принесли для людей, які залишились без домівок внаслідок пожежі у Немишлянському районі, сформують фонд допомоги.

Про це Суспільне Харків розповіла голова Немишлянського району Тетяна Мироненко.

"На наше прохання допомогти потерпілим відгукнулися не лише жителі нашого району, які вчора з самого ранку вже несли одяг, взуття, гігієну, посуд, будівельні матеріали, а й Олексіївка, Залютине, Салтівка. І молодь приходила, і діти, і люди похилого віку, жінки, чоловіки. Люди везли мішками, пакунками, коробками. У школі зараз перший поверх, другий, актова зала, спортивна зала — це все зайнято товарами", — каже Мироненко.

Для того, щоб зібрати всю допомогу, принесену харків'янами, довелося залучити не одну, а три школи для зборів.

фонд допомоги харків
Пакунки речей для погорільців з Немишлянського району, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Ми не встигали приймати допомогу й дякувати людям. Тієї допомоги, яку надали, достатньо, але мені й сьогодні вранці телефонували люди, кажуть: хочемо приїхати, ми вчора не встигли. Якщо людина від щирого серця хоче допомогти, як ми можемо їй завадити? Допомоги дійсно надано багато, сьогодні з 8 ранку ми працюємо — розбираємо речі, сортуємо за видами", — розказує очільниця району.

Ми сьогодні не можемо прогнозувати, що буде завтра, післязавтра. Тому це буде наш невеличкий склад, який будемо використовувати й для інших районів, для тих людей, які цього потребують. У нас є люди, які й тиждень тому, і два потрапили в скрутну ситуацію. Тією всією допомогою, яку нам надано, зможуть скористатися всі жителі Харкова. Звичайно, для наших потерпілих цього забагато.

Ніхто з людей, хто лишився без житла, не заселився до гуртожитків: усі живуть в друзів, сусідів та родичів, повідомила Тетяна Мироненко.

допомога для немишлянського району
Пакунки речей для погорільців з Немишлянського району, Харків, 10 лютого 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Ті сусіди, які вціліли, відразу запропонували прихисток у себе вдома. Тобто на сьогодні в нас люди — хто в сусідів, хто в родичів. Але в нас у гуртожитках є місця, ми їх тримаємо. Ми розуміємо, що люди зараз трішки приходитимуть до тями й будуть розуміти, що це не на день і не на два, це займе певний час, тому ми готуємо їм кімнати, розуміємо, що все одно ці кімнати будуть потрібні. Поки що потерпілі з проханням розселити їх до нас не зверталися", — розповідає голова Немишлянського району.

Окрім допомоги речами першої потреби, люди переказували гроші на картки постраждалих, говорить Тетяна Мироненко: "Ми надавали номери карток, але, на жаль, банк почав блокувати їх через часті поповнення. Ми розв'язували це питання й змогли розблокувати людям картки. Зараз ще збираємо кошти на поховання для обох родин".

Що відомо про пожежу у Немишлянському районі Харкова 9 лютого

Ввечері 9 лютого російські безпілотники влучили по нафтобазі у Харкові. Внаслідок влучання стався витік пального, через що спалахнула пожежа. Згоріло щонайменше 15 будинків. Семеро людей, серед яких троє дітей, загинули. Ще троє зазнали поранень.

11 лютого у Харкові оголосили День жалоби за загиблими внаслідок удару "шахедами" по Немишлянському району Харкова.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок