Госпіс для травмованих тварин будують у харківському екопарку

Госпіс для травмованих тварин будують у харківському екопарку

В екопарку під Харковом зводять госпіс для тварин, які зазнали травм і не зможуть жити серед дикої природи. За ними доглядатимуть працівники парку та ветеринари.

Роботи з будівництва госпісу тривають з січня 2024 року, розповів Суспільне Харків директор департаменту зооветеринарної частини Іван Достов.

Госпіс для травмованих тварин екопарк
В екопарку під Харковом будують госпіс для травмованих тварин, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У 2023 році до екопарку з Куп’янська привезли ворона Каркушу. Він має травму крила і не може літати. Каркуша живе в окремому вольєрі, щоб його не ображали інші птахи.

Госпіс для травмованих тварин екопарк
Ворон Каркуша, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Суспільне Харків

Госпіс для травмованих тварин харків
Ворона Каркушу поселили в окремому вольєрі в екопарку, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Суспільне Харків

"Цього птаха нам доправили із зони бойових дій. Було сильно травмоване крило, у тварини був сильний стрес. Зараз він почуває себе добре. До нас надходить багато сигналів про травмованих тварин. Це травми різного типу. Дуже багато дзвінків отримуємо із зони бойових дій. Також тварини травмується на дорогах", — говорить Іван Достов.

Госпіс для тварин екопарк
Іван Достов, директор департаменту харківського екопарку. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків
"Нам телефонувала дівчина, яка розповідала, що у Куп'янську на річці було пряме влучання у зграю лебедів. Частина з них загинули, а інші стікали кров'ю. Ми плануємо забирати всіх травмованих тварин із зони бойових дій. Тварини, які не зможуть вилікуватися, будуть отримувати нашу любов та догляд"
екопарк харків тварини
Працівники екопарку огороджують територію для майбутнього госпісу, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

За словами Івана Достова, на території майбутнього госпісу будують вольєри для оленів, кіз і птахів. Окремі простори створять для домашніх собак та котів.

"Ми плануємо закрити 20-30 гектарів під вольєри, зараз закрили близько трьох гектарів. Роботи будемо проводити зонально, спочатку відбудуємо вольєри, які не потребують великих вкладень. А потім перейдемо до будівництва ветеринарної клініки та решти вольєрів для тварин", — пояснив директор департаменту екопарку.

Госпіс для травмованих тварин харків екопарк
Огороджувальну сітку встановили на будмайданчику госпісу для травмованих тварин, Харківська область, лютий 2024 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Зараз встановили більш як 2 тисячі стовпів, монтують огороджувальну сітку. Коли багато снігу чи дощу, то дуже складно працювати"
Костянтин Анісімов, працівник екопарку

екопарк харків
Пошкоджена обстрілом будівля на території екопарку, Харківська область, грудень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Госпіс облаштовують у розмінованій частині екопарку. Після завершення будівництва там зможуть доглядати близько 2 тисяч тварин. Відкрити госпіс планують до кінця 2024 року, сказав Іван Достов.

Що відомо про роботу "Фельдман екопарк" у період повномасштабного вторгнення

З початку вторгнення "Фельдман екопарк" опинився під російськими обстрілами. Внаслідок цього загинула та розбіглася частина тварин. У березні 2022 року під обстрілами загинули працівники парку.

Навесні 2022 року з парку вдалося евакуювати понад 3,5 тис. тварин.

Повідомлення про повернення тварин та відновлення екопарку з'явилося у листопаді 2022 року. Перебувати на території екопарку було небезпечно через міни й уламки снарядів, парк був на 80% знищений.

1 червня 2023 року частину "Фельдман екопарк" — "Долину альпак" — відкрили для відвідувачів. Також почали поступово повертати тварин до екопарку з евакуації.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок