"Прийшла з роботи, а квартири немає, думаю, де ночувати": кияни розповіли, як пережили ракетну атаку РФ

"Прийшла з роботи, а квартири немає, думаю, де ночувати": кияни розповіли, як пережили ракетну атаку РФ

Доповнено
Ракетна атака на Київ
Мешканці будинку в Голосіївському районі, де внаслідок ракетної атаки РФ сталася пожежа. 7 лютого 2024 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Четверо мешканців багатоповерхівки в Голосіївському районі загинули через ранкову ракетну атаку на Київ. Також відомо про 39 постраждалих жителів будинку.

Кореспонденти Суспільного побували на місці влучання і поспілкувалися з мешканцями та їхніми рідними.

Пані Ірина стоїть біля охопленого вогнем будинку. Там, звідки вирує полум'я — її однокімнатна квартира. Жінка не знає, чи бодай щось з речей вціліло і де буде ночувати наступну ніч. В будинок поки нікого не впускають, пожежники гасять займання.

Палають квартири й автівки: кияни розповіли, як пережили російську атаку
Пані Ірина стоїть біля охопленого вогнем будинку, де догорає її квартира. Фото: скріншот з відео/Суспільне
"Коли було влучання, мене вдома не було, я щойно прийшла з роботи. Речей поки забрати не вдалося. Та якщо дивитися як там палає, то, мабуть, нічого і не залишилося", — розповіла кореспондентам Суспільного.

Валентина втратила зв'язок із сестрою. Вона живе неподалік і прийшла дізнатися про долю своїх рідних.

"Було дуже страшно. Я бачила зі своїх вікон вогонь. Спочатку я не зрозуміла, що палає будинок сестри, думала якийсь інший, а сестра не виходила на зв'язок, я вирішила прийти й оце її шукаю", — розповіла жінка.

Поки журналісти Суспільного спілкуватися з Валентиною, рятувальники вивели з будинку чоловіка її сестри. Він у шоковому стані. На запитання: "Де Свєта?", лише зміг відповісти, що Світлани немає.

Палають квартири й автівки: кияни розповіли, як пережили російську атаку
Жінка шукає сестру біля палаючого будинку у Києві. Фото: скрінштот з відео/Суспільне

Людських жертв навряд чи вдалося уникнути, розповів речник ГУ ДСНС у м. Києві Павло Петров. За його словами, ймовірно, є люди під завалами будинку. Пошуково-рятувальна операція триває.

Наслідки ракетної атаки РФ на Київ: палає шість поверхів будинку, під завалами шукають людей
Наслідки ракетної атаки РФ на Київ: палає шість поверхів будинку, під завалами шукають людей. Фото: Владислав Васильченко/Суспільне

У Голосіївському районі внаслідок російського обстрілу сталося загоряння 18-поверхового будинку. Зайнялося з 10-го по 14-ий поверх.

"З одного й іншого боку будинку сталося загоряння з частковою руйнацією фасаду будинку. Наразі проводиться локалізація та ліквідація пожежі, а також пошук потерпілих та постраждалих. Рятувальниками евакуювали 40 людей, 8 людей — врятовано. А також 12 людей станом на 10-ту годину було госпіталізовано", — розповів Павло Петров.

Ракетна атака на Київ: палають квартири, кияни шукають своїх рідних, з якими втратили зв'язок
Люди біля палаючого будинку у Голосіївському районі столиці, де триває пошуково-рятувальни операція. Фото: скрінштот з відео/Суспільне

Також речник столичного ДСНС поінформував, що у Голосіївському районі столиці сталася пожежа на СТО. Зайнялося приблизно на площі 800 метрів. Про людські жертви інформації не надходило.

Згодом в Офісі Генпрокурора повідомили, в Голосіївському районі столиці загинули 73-річна жінка і 33-річний чоловік.

На місце події приїхав міський голова Києва Віталій Кличко. У коментарі журналістам він розповів, що до медиків звернулися 20 людей, 19 — госпіталізували. Понад 50 людей зараз розмістили у школі неподалік зруйнованого російською атакою будинку.

"Зараз відбувається фіксація усього що поруйновано: речей, опорних конструкцій будинку. І після цього ми вже будемо мати усю інформацію, що стосується пошкоджень цього будинку. І після цього вже ухвалюватимемо рішення, що робити далі", — сказав Віталій Кличко.
Наслідки ракетної атаки РФ на Київ: палає шість поверхів будинку, під завалами шукають людей
Пожежа, яка виникла в багатоповехівці внаслідок ракетної атаки РФ. Київ, 7 лютого 2024 рік. Фото: Владислав Васильченко/Суспільне

За його словами, частина цього будинку придатна для життя, але зараз людей не впускають всередину, поки не з'ясують серйозність пошкоджень, чи немає загрози обрушення будинку.

"Якщо усе буде нормально, вони зможуть повернутися до своїх квартир чи забрати речі. Будинок без вікон, тож зараз максимально швидко будемо робити усе, аби надати допомогу. Спершу плівкою заклеїмо вікна.... У будинку газу немає. Цей будинок електрифікований, тому трохи легше в плані безпеки, тобто загрози витоку газу немає", — сказав Віталій Кличко.
Наслідки ракетної атаки РФ на Київ: палає шість поверхів будинку, під завалами шукають людей
Мешканці будинку в Голосіївському районі, де внаслідок ракетної атаки РФ сталася пожежа. 7 лютого 2024 року. Фото: Владислав Кравець/Суспільне

Як розповів журналістам командир Загону швидкого реагування Тарас Логінов, біля палаючого будинку у Голосіївському районі столиці розгорнули штаб першої допомоги. До них звернулися близько сотні людей.

"Даємо чай, каву, теплі ковдри. До нас звернулися більше сотні людей, але це не значить, що усі вони поранені чи травмовані. Комусь потрібна була психологічна допомога, комусь емоційна підтримка. У когось легкі пошкодження, скажімо, заклеїти ногу, чи втрата свідомості", — розповів командир Загону швидкого реагування

Зранку 7 лютого Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну. Вибухи пролунали у Києві. Внаслідок обстрілу є загиблі та поранені, пошкоджена інфраструктура. Сили протиповітряної оборони над Києвом та в районі столиці знищили приблизно два десятка ракет.

Попереднього разу Росія атакувала ракетами українську столицю 23 січня. Сили ППО знищили над Києвом майже два десятки повітряних цілей. Відомо про 22 постраждалих, серед яких діти.

На початок