Втрати РФ на лівобережжі, виплати соціально незахищеним родинам. 712 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Втрати РФ на лівобережжі, виплати соціально незахищеним родинам. 712 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Херсон, вулиці
Херсон, одна з вулиць у середмісті, 4 лютого 2024 рік. Фото: Суспільне Херсон

712 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російська армія продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область з різних видів озброєння. Водночас Сили оборони створили плацдарм на лівому березі Дніпра і продовжують контрбатарейну боротьбу, знищують командні пункти, склади, зброю та техніку військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 4 лютого відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

Війська РФ масовано обстрілюють різні райони Херсона

Війська РФ масовано обстрілюють різні райони Херсона, повідомив начальник МВА Роман Мрочко.

"Це про те, що я сам пережив". Історія новокаховського журналіста та поета Олександра Гунька

Новокаховський журналіст та поет, головний редактор сайту "Нова Каховка. City" Олександр Гунько пів року прожив в окупації на Херсонщині. Його тричі затримували співробітники ФСБ, але він зумів вирватись та разом з дружиною виїхав на підконтрольну Україні територію. Ми поговорили з Олександром про окупацію міста, настрої людей, полон та вірші.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

На 6 лютого Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп. Кров необхідна важкохворим та пораненим внаслідок російських обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години.

Особлива потреба є у донорах четвертої негативної групи.

кров Херсон
Фото: Центр крові

"Було так гучно, що здавалось здригнулася багатоповерхівка". Херсонці про атаки РФ

Після 12 години 5 лютого 2024 року російські військові обстріляли центральну частину Херсона, внаслідок чого загорівся автомобіль. Вночі під вогнем був також один з районів міста. Обстрілювали минулої доби і населені пункти Херсонського та Бериславського районів.

Ще двох дітей вдалося повернути з ТОТ Херсонщини в Україну

Ще двох дівчат вдалося повернути з ТОТ Херсонщини на підконтрольну Україні територію. Їхні родини співпрацювали із Save Ukraine. Зараз діти у безпеці. Їм надають необхідну допомогу, повідомив начальник ОВА Олександр Прокудін.

Благодійники з Португалії передали лікарні Херсона автомобіль швидкої допомоги та медикаменти

Херсонській лікарні передали автомобіль екстреної медичної допомоги та медикаменти. Пожертви збирали у Португалії, допомогу у місто привезла херсонка, яка займається благодійною діяльністю.

Автомобіль екстреної медичної допомоги — це подарунок від благодійників із Португалії та українців, які знайшли там прихисток з початком повномасштабного вторгнення, розповіла членкиня Асоціації "Португалія – Україна – Європа", херсонка Валентина Бикова.

На Херсонщині без погодження з ОВА заборонено працювати іноземним волонтерам

Під час засідання Ради оборони області ухвалили рішення заборонити вʼїзд іноземних волонтерів до низки небезпечних громад Херсонщини без погодження з Херсонською ОВА.

Заборона поширюється на такі населені пункти: Кізомис, Велетенське, Берегове, Янтарне, Дніпровське, Білозерка, Приозерне, Комишани, Зимівник, Антонівка, Придніпровське, Садове, Микільське, Понятівка, Токарівка, Новотягинка, Іванівка, Тягинка, Львове, Ольгівка, Бургунка, Миколаївка, Одрадокам’янка, Козацьке, Веселе, Берислав, Новоберислав, Зміївка, Червоний Маяк, Новокаїри, Республіканець, Милове, Качкарівка, Саблуківка, Дудчани, Гаврилівка, Михайлівка, Золота Балка та Осокорівка.

На Херсонщині очікується посилення вітру та тепла погода

На Херсонщині вночі 6 лютого очікуються пориви вітру. Погода буде хмарною з проясненнями: вночі без опадів, вдень — невеликий дощ. Температура по Херсону та області вночі до 6° тепла, вдень до 14° тепла, повідомив Херсонський обласний гідрометцентр.

За пособництво РФ судитимуть двох так званих "очільниць" лікарень на Херсонщині

За пособництво РФ судитимуть двох так званих "очільниць" лікарень на Херсонщині, повідомили в обласній прокуратурі.

У дописі йдеться, що одна очолила та перереєструвала за законами РФ заклад у Білозерці, інша — у Великолепетиській громаді, в якій раніше працювала. Їм загрожує до 12 років за ґратами.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Внаслідок російського обстрілу Херсона загинули четверо людей

Як повідомив керівник МВА Роман Мрочко, кількість загиблих внаслідок російського обстрілу середмістя Херсона зросла до чотирьох. Поранення несумісні з життям отримав 60-річний чоловік.

З Бериславського району поліцейські та волонтери евакуювали чотирьох людей

З населених пунктів Херсонщини, які постійно перебувають під обстрілами армії РФ, поліцейські та волонтери евакуювали чотирьох людей.

Двох літніх жінок та чоловіка вивезли з Берислава. Також евакуювали 79-річну жительку Саблуківки — її будинок напередодні зруйнувала російська авіабомба. Усіх доправили до безпечних регіонів, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

Армія РФ обстріляла Херсон: загинули двоє людей

Російські військові з артилерії обстріляли Херсон. Снаряд влучив в легковий автомобіль, виникла пожежа. Після ліквідації загоряння рятувальники виявили в автівці тіла двох загиблих людей. Правоохоронці відкрили провадження, повідомила у Telegram обласна прокуратура.

Генерал-лейтенанта, командувача 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ Якова Резанцева підозрюють у веденні агресивної війни

Генерал-лейтенанта, командувача 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ Якова Резанцева підозрюють у веденні агресивної війни. 24 лютого 2022 року він особисто віддав наказ російській армії захопити Херсонщину та стратегічно важливий аеродром у Чорнобаївці.

Під час окупації правобережжя підозрюваний організовував масові репресії проти учасників руху опору в регіоні. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі, повідомила у Telegram Служба безпеки України.

Армія РФ обстріляла собор у середмісті Херсона: є пошкодження

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив в Telegram, що вчора армія РФ обстріляла собор у центральній частині Херсона. В будівлі пошкоджені фасад, вікна, а також вхідні двері. Загиблих та поранених немає.

Енергетики відновили електропостачання після обстрілу РФ у мікрорайоні Корабел

Енергетики відновили електропостачання після обстрілу РФ у мікрорайоні Корабел у Херсоні, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

"Дякуємо енергетикам за таку оперативність", — написав Мрочко.

Агітувала "голосувати за приєднання"області до РФ: вінницькі правоохоронці оголосили підозру мешканці Херсонщини

До десяти років позбавлення волі загрожує 49-річній мешканці Чорнобаївки, що на Херсонщині, яка агітувала "голосувати за приєднання" області до РФ, повідомили в СБУ.

З бюлетенями та у супроводі озброєних російський військових вона обходила двори, збираючи в людей підписи. Наразі вона переховується на тимчасово окупованій території області.

Внаслідок нічної атаки РФ по Корабельному району Херсона виникли пожежі

Внаслідок нічної атаки РФ по Корабельному району Херсона виникли пожежі, повідомив керівник МВА Мрочко в Telegram.

За даними Мрочка, російські війська атакували житлові квартали з тимчасово окупованого лівого берега.

Після нічного російського обстрілу Херсона без світла залишились більше двох тисяч людей

Після нічного обстрілу Херсона без світла залишились 2,3 тисячі споживачів. Всього по місту безе електрики залишається близько 6 тисяч абонентів, в області знеструмлено 45 населених пунктів — близько 26 тисяч людей, повідомляє Міненерго.

Армія РФ обстріляла слідчо-оперативну групу поліції поблизу Понятівки на Херсонщині

4 лютого 2024 року армія РФ обстріляла слідчо-оперативну групу поліції поблизу Понятівки на Херсонщині. Пошкоджений автомобіль, правоохоронці не постраждали, повідомляє поліція області в Telegram.

Також протягом доби в поліцію повідомили про атаки РФ по будинках у Садовому, Придніпровському, Антонівки, Янтарного. Під обстрілами перебували також Центральний, Дніпровський та Корабельний райони Херсона.

В поліції збирають докази російських злочинів.

Ексдиректора музею історії Нової Каховки з Херсонщини судитимуть за колабораціонізм та виправдовування РФ

Ексдиректора музею історії Нової Каховки з Херсонщини судитимуть за колабораціонізм та виправдовування збройної агресії РФ. Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури в Telegram.

У пропагандистських медіа він називає "воєнними злочинцями" саме українську армію та перекладає на них відповідальність за руйнування Каховської ГЕС та закладу музею, йдеться у повідомленні

Внаслідок вечірнього російського обстрілу Корабельного району Херсона знеструмлено частину Острова

Внаслідок вечірнього російського обстрілу Корабельного району Херсона знеструмлено частину Острова, повідомив в Telegram керівник МВА Роман Мрочко.

Аварійні бригади встановлюють причину відключення, повідомив він.

Гуманітарні місії на Херсонщині переробляють логістику

В ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков розповів, що організації, які допомагають людям переробляють свою логістику таким чином, щоб возити невеличкими партіями з сусідніх регіонів і роздавати швидко.

"Російські військові цілеспрямовано атакують дронами по гуманітарних автівках, правоохоронцях та комунальниках, щоб заважати людям жити, відновлювати послуги, в тому числі надавати медичні послуги. Всі розуміють, що в населених пунктах, які постійно обстрілює армія РФ небезпечно, адже атака з дронів направлена саме на людину", — заявив Толоконніков.

На лівобережжі Херсонської області переважають стрілецькі бої та атаки безпілотниками — Гуменюк

На лівобережжі Херсонської області тривають переважно стрілецькі бої, також армія РФ використовує по позиціях Сил оборони безпілотники. Про це в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" повідомила керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Але навіть міжнародні експерти зауважили, що перевага в повітрі залишається за Силами оборони. Українська РЕБ злагоджено працює та знищує російські безпілотники. Чого не скажеш про армію РФ, вони теж "працюють" потужно, але через відсутність злагодженості між підрозділами, глушать самі себе", — говорить Гуменюк.

За її словами, ситуація залишається напруженою, армія РФ продовжує штурмові дії.

Під обстріл потрапив музей в Херсоні: за добу армія РФ випустила по області 132 снаряди

Минулої доби російські війська 36 разів обстріляли Херсонську область, випустили 132 снаряди з артилерії, мінометів, РСЗВ та БпЛА, повідомив в Telegram голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За даними Прокудіна, снаряди влучили у музей в Херсоні та житлові квартали. Одна людина поранена.

Армія РФ 11 разів за добу атакувала Херсонську громаду

За добу 4 лютого 2024 року російські військові 11 разів російські війська обстріляли населені пункти Херсонської міської територіальної громади, використали 46 снарядів. Влучання зафіксували у Херсоні, Садовому, Придніпровському та Антонівці. Загиблих та поранених немає, повідомляє МВА в Telegram.

На початок