У Харкові від початку вторгнення кількість пологів скоротилася майже у чотири рази: що відомо

У Харкові від початку вторгнення кількість пологів скоротилася майже у чотири рази: що відомо

пологи, немовлята, пологовий у Харкові
Фото ілюстративне. Фото: Харківська ОВА

Кількість пологів у Харкові під час повномасштабного вторгнення скоротилася у близько чотири рази.

Про це Українському Радіо Харкова розказала заступниця міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлани Горбунової-Рубан.

"У нас було 8 тисяч, були часи, коли й 10 тисяч пологів. А торік — 2800, у 2022 — 2500 пологів", — говорить Горбунова-Рубан.

За її словами, всі харківські пологові будинки працюють.

"Першочергове — питання безпеки. У нас 63 медзаклади, 41 з них — пошкоджений так чи інакше, але майже всі відновлені. Укриття в закладах є. Є такі лікарні, де дуже глибокі укриття, є простіші, і ми робимо все, щоб вони працювали", — говорить посадовиця.

"Пакет "Пологи" фінансує НСЗУ. Тобто пологи мають фіксовану ставку для оплати й ми отримуємо 15 137 гривень за пологи. Цього в принципі достатньо, щоб якісно все зробити. В межах цього пакету послуг ми обслуговуємо безплатно", — говорить директор харківського пологового будинку №1 Євгеній Благовещенський.

За його словами, до повномасштабної війни у закладі приймали до 130 пологів на місяць.

"У нас потужність залишилася така ж, за персоналом, за обладнанням, за кількістю ліжок, але звичайно, що ми зараз не розраховуємо на таку кількість. Загалом лікувальні заклади міста приймають зараз близько 50-60 пологів на місяць. До повномасштабної війни, серед звичайних пологових будинків у нас, бо є ще, наприклад, Перинатальний центр, ми займали за кількістю пологів перше місце", — говорить директор харківського пологового будинку №1.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок