Пропонують платити частинами. Жителі Кіровоградщини за вивезення сміття заборгували понад 40 мільйонів гривень

Пропонують платити частинами. Жителі Кіровоградщини за вивезення сміття заборгували понад 40 мільйонів гривень

сміттєвий майданчик кроп
Сміттєвий майданчик у Кропивницькому. Фото ілюстративне: Суспільне Кропивницький

Жителі Кіровоградської області заборгували за централізоване вивезення сміття 41,6 мільйона гривень. За рік борг збільшився на 14,4 мільйона. Кропивницький "Екостайл" пропонує винним за послугу сплату грошей частинами, або подає до суду.

Директорка обласного департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Ольга Довжук під час брифінгу розповіла, що найбільше за вивезення відходів заборгували жителі Кропивницького. Сума за рік збільшилась на 9,9 мільйона гривень і на 1 січня 2024 року становила 25,7 мільйона.

Вивезенням побутового сміття у кропивницькому займається підприємство "Екостайл". Його клієнтами є понад 103,5 тисячі містян.

Як працюють з боржниками

За інформацією речниці компанії "Екостайл" Галини Богомаз-Кулик, вони розсилають споживачам паперові квитанції, інформують про необхідність сплати за послугу через засоби масової інформації, офіційний сайт та сторінки компанії у соціальних мережах.

"Також розсилаємо повідомлення-нагадування у чат-боті компанії в Телеграмі. Крім того, ми максимально спростили для споживачів процедуру оплати – це можна зробити онлайн".

На боржників, які не реагують на повідомлення, компанія подає позовні заяви до суду.

"Ми змушені йти на такі кроки, адже загальна сума боргу зростає, а компанія не може просто зупинитися й не вивозити сміття. Проте, розуміючи, що частина населення не може вчасно сплачувати за наші послуги через повномасштабне вторгнення, ми надаємо можливість споживачам сплатити борги частинами за договором реструктуризації".

Заборгованість в інших населених пунктах Кіровоградщини

За інформацією директорки обласного департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, в Олександрії, Світловодську, Знам’янці й Долинській вивозом сміття займаються комунальні підприємства. В кожному з цих міст Кіровоградської області кількість споживачів послуги перевищує п’ять тисяч людей.

В Олександрії побутове сміття понад 29,5 тисячам людей вивозить комунальне підприємство "Житлогосп". Заборгованість протягом 2023 року майже не змінилась і становить 4,5 мільйона гривень.

У місті Світловодськ Олександрійського району вивезенням сміття займається комунальне підприємство "Комбінат комунальних послуг". Кількість його абонентів – понад 17 тисяч, їхня заборгованість з початку 2024 року зросла на 1,1 мільйона гривень і становить 3,1 мільйона.

8,5 тисяч абонентів комунального підприємства "Знам’янський комбінат комунальних послуг" заборгували 1,6 мільйона гривень. За 2023 рік борг збільшився на 400 тисяч.

У Долинського "Міськкомунгоспа" — близько шести тисяч абонентів, які заборгували за вивезення сміття 1,3 мільйона гривень. На 1 січня 2023 року борг становив 900 тисяч.

На початок