"Не плануємо підвищувати тарифи". Міністр енергетики розповів про подорожчання електроенергії та скасування мораторію

"Не плануємо підвищувати тарифи". Міністр енергетики розповів про подорожчання електроенергії та скасування мораторію

енергетики харківська область
. Енергетики відновлюють електропостачання у селі Протопопівка на Харківщині, 25 січня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Жодних дискусій про підвищення тарифів на електроенергію не ведеться. Тарифи не планують підвищувати ані до, ані після закінчення опалювального сезону.

"Несподіванок, що тарифи підняли, — не буде"

Про це на брифінгу 31 січня у Харкові розповів міністр енергетики Герман Галущенко.

"Я вже казав, що ми не плануємо підвищувати тарифи. До закінчення опалювального сезону в нас діє відповідна постанова. Вона діє до кінця квітня, тобто до 1 травня. До того ж на сьогодні ніяких дискусій, драфтів, обговорень про підняття тарифів після закінчення опалювального сезону немає", — сказав міністр.

Якщо будуть обговорення про підняття тарифів, то споживачів про це повідомлять заздалегідь, зазначив Галущенко.

"Коли ми планували підняття тарифу у 2023 році, я про це говорив, що ми плануємо, тому що нам це потрібно критично для виживання системи. Тобто ми завжди все пояснюємо. І таких несподіванок, що підняли, а зранку всі прокинулись з новим тарифом — такого точно не буде", — розказав міністр енергетики.

Герман Глущенко
Герман Глущенко у Харкові, 31 січня 2024 року. Фото: Суспільне Харків

"Скасування мораторію — це про справедливість"

Мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг скасували через зловживання, пояснив Герман Глущенко.

"Ми зафіксували зловживання минулого року. Регіони, які віддалені від бойових дій і вплив, який там є мінімальним, або його взагалі прямого немає — вони почали не платити. Я вважаю, що скасування цього мораторію — це про справедливість. Безумовно це про гроші, але це й про справедливість. Тому що несправедливо, коли умовно Харківської області, які постійно під обстрілами, сплачують краще, ніж жителів регіонів, які не мають безпосереднього дотику до військових дій", — сказав міністр.

За його словами, борг за несплату комунальних послуг, зокрема, у Чернівецькій області складає понад мільярд гривень. Також серед тих областей, де найменше сплачували за електроенергію, — Київська область.

На початок