"Не малюю ескіз прикраси, а одразу її створюю": хмельничанка Олена Павлова про ювелірну справу

"Не малюю ескіз прикраси, а одразу її створюю": хмельничанка Олена Павлова про ювелірну справу

Олена Павлова з Хмельницького займається ювелірною справою понад 10 років
Олена Павлова займається ювелірною справою понад 10 років. Фото: Олена Павлова

Хмельничанка Олена Павлова — дизайнерка ювелірних виробів з професійним стажем понад десять років. Здебільшого працює з міддю і натуральним камінням. Створює індивідуальні вироби, ідеї для яких придумує тоді, коли дізнається якомога більше про людину, яка їх носитиме. У міжнародний день ювеліра, який відзначають 31 січня, Олена Павлова розповіла Суспільне Хмельницький про деталі свого творчого процесу створення прикрас.

Чому вирішили займатись ювелірною справою?

Усе моє життя пов’язане з творчістю. Закінчила художню школу, постійно щось шила і в’язала. Я закінчила технологічний університет за фахом конструювання виробів зі шкіри. Працювала головним конструктором зі шкірно-матеріальних виробів на одному з підприємств. Виготовляти прикраси почала у дорослому віці. Спочатку робила біжутерію для себе. Згодом, вдосконалюючи майстерність, це все само собою перетворилось у серйозну ювелірну діяльність.

Хмельничанка Олена Павлова під час робочого процесу створення ювелірного виробу
Олена Павлова під час процесу створення ювелірного виробу, 2023, Хмельницький. Фото: Олена Павлова

Як опановували новий фах?

Усе приходило поступово з досвідом. Інколи купувала, інколи дивилася безкоштовно майстер-класи закордонних майстрів. Крім того, навчалась за матеріалами українського ювеліра Станіслава Вольського. Консультувалась з хмельницьким художником-емальєром Іваном Юрковим. Часто переглядала роботи колег.

Що для вас ювелірна справа?

Для мене це не тільки основна робота, а й можливість для творчого вираження і самореалізації. Усі мої роботи — авторські й індивідуальні, не працюю масово. Кожна прикраса — окрема історія, яку розповідаю у контексті того чи того виробу.

З чого розпочинаєте творчий процес?

Не малюю ескіз прикраси, а одразу її створюю. Кожний виріб роблю для конкретної людини. Я з нею спілкуюсь, дізнаюсь її типаж, вподобання, притаманний для неї кольоротип. Спочатку обираю каміння, залежно від нього підбираю динаміку, світову схему й всю композицію майбутньої прикраси.

Одна з перших професійних робіт хмельничанки Олени Павлової
Одна з перших професійних робіт Олени Павлової, 2015, Хмельницький. Фото: Олена Павлова

Розкажіть про перший ювелірний виріб, який, вважаєте, створили відповідно до усіх професійних норм.

Моя знайома займалась валянням. Для фотографування своєї колекції суконь замовила у мене масивну прикрасу — кольє. Ми довго підбирали матеріали, зупинились на поєднанні міді й аметистових кристалів, скомпонувавши їх з амонітидами — це закам'янілі доісторичні молюски. Важила прикраси приблизно пів кілограма. Це моя одна із перших робіт виконана за допомогою використання ювелірних технік, було дуже багато пайки, камені закріплювала ювелірним способом.

Воскові фігури, які хмельничанка Олена Павлова використовує під час роботи у техніці ювелірного литва
Воскові фігури, які Олена Павлова використовує під час роботи у техніці ювелірного литва, 2023, Хмельницький. Фото: Олена Павлова

Які техніки використовуєте під час виготовлення прикрас?

У кожний період моєї творчості маю певні досягнення, завдяки яким розвиваюся як людина, митець, ювелір. Наприклад, упродовж року почала займатися ювелірною литвою. Для цього потрібно зробити воскову фігуру й на цій основі відлити її з металу. Створила кілька прикрас за допомогою цієї техніки. Завдяки ювелірній литві можна зробити декілька копій одного й того ж виробу.

Прикраса, у якій хмельничанка Олена Павлова використала фігурку равлика, створену за технологією ювелірного литва
Прикраса, у якій Олена Павлова використала фігуру равлика, створену за технологією ювелірного литва, 2023, Хмельницький. Фото: Олена Павлова

Що саме створюєте за допомогою ювелірного литва?

У мене є серія прикрас з равликами. Його вручну не зробиш, можна тільки відлити, щоб був об’ємний і виглядав як живий. Тому зробила воскову модель, щоб мати декілька однакових фігурок. Наприклад, ще є кулон у вигляді половини граната.

"Не малюю ескіз прикраси, а одразу її створюю": хмельничанка Олена Павлова про ювелірну справу
Набір "Мелодія кави у тональності кардамону", 2023, Хмельницький. Фото: Олена Павлова

Ви називаєте свої вироби?

Так, часто даю їм назви. Коли публікую фото прикрас у своїх соціальних мережах, то підбираю до них вірші, які найкраще відтворюють настрій тієї чи тієї роботи. Наприклад, я створювала кольє з однойменною назвою роману Наталії Гурницької "Мелодія кави у тональності кардамону". Це масштабний комплект, де камені були кольору кардамону, кави й спецій. До речі, після роботи над виробом я прочитала книжку і подивилась серіал.

Зважаючи на свій досвід, навчали когось ювелірній майстерності?

Декільком людям надавала консультації. Наприклад, до повномасштабного вторгнення мені написала жінка зі східної області України. Вона хотіла навчитися мідної пайки. Попри відстань, приїхала до мене на навчання. Маю задум розробити програму майстер-класу. Помітила, що людям зараз цікаво приділити якійсь справі певний час, щоб отримати результат. Наприклад, можна запропонувати створити простий виріб: приділяючи ювелірній справі п’ять годин, створити для себе каблучку.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок