"За кожною фотографією — ціла історія, ціле життя". У Хмельницькому розміщують QR-коди пам'яті на кубах

"За кожною фотографією — ціла історія, ціле життя". У Хмельницькому розміщують QR-коди пам'яті на кубах

QR-коди пам’яті на кубах із портретами загиблих військових почали розміщувати на Алеї героїв, що у середмісті Хмельницького. Відсканувавши QR-код можна дізнатись більше інформації про героїв.

Про це Суспільне Хмельницький розповів ініціатор розробки QR-кодів, хмельничанин Дмитро Чорненький.

Світлана Шеремета каже: підходить до куба із портретом свого племінника, загиблого військовослужбовця Віталія на Алеї героїв, щоразу, коли буває у середмісті Хмельницького. Говорить, зупиняється і біля інших кубів. Чотирьох рядків інформації на кубі — замало, каже жінка, хотілося б знати про них більше.

"Про всіх хлопців цікаво дізнатись, як вони жили до цього часу, як у них життя склалося, ким вони працювали в цивільному житті. Мені здається, що повинні всі знати історію життя цих дітей, людей", — сказала Світлана Шеремета.

Куби Хмельницький, Алея Героїв Хмельницький
Світлана Шеремета біля куба із портретом свого племінника, загиблого військовослужбовця Віталія, січень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельничанин Дмитро Чорненький започаткував проєкт "Memo Code". Він — ініціатор створення та розробник QR-кодів пам’яті, відсканувавши які, можна дізнатись більше інформації про загиблих героїв.

"Про героїв багато різних, цікавих історій, які потрібно розповідати, про які потрібно, щоб люди знали. Я вирішив зробити якусь таку сторінку пам’яті, щоб там були всі фотографії, відео, біографія людини", — говорить Дмитро Чорненький.

Як розповів Дмитро, нині він закінчує роботу над десятком QR-кодів. Каже, впродовж тижня розміщуватиме їх на кубах із портретами, узгоджуючи з родичами героїв.

"Один із кубів з фото Вадима Гаврилюка — це наш герой. Його дружина звернулася до мене з проханням зробити QR-код і найближчим часом тут він буде з даними, фотографіями, відео. Дуже сильна історія в людини, він — професійний військовий. Я хочу, щоб люди більше знали про наших героїв", — розповів чоловік.

Куби Хмельницький, Алея Героїв Хмельницький
Дружина загиблого воїна Віталія Поліщука Анастасія Ярова біля куба з його фото. Там вже є QR-код пам’яті, січень 2024, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Поки на Алеї героїв із QR-кодом пам’яті лише куб Віталія Поліщука. За словами його дружини Анастасії Ярової, розмістили його в середині січня.

"А за кожною фотографією — це ж ціла історія, ціле життя людини, яка любила, жила, щось робила і в трагічний момент держави пішла відстоювати її незалежність, віддала своє життя, щоб ми тут могли спокійно жити. Інформацію я надавала Дмитру, надала фотографії, відео, коротку інформацію з його біографії", — сказала Анастасія Ярова.

Перейшовши за QR-кодом, можна й доповнити інформацію про воїна, каже Дмитро: "На сторінці можна залишити спогад — це розташовано в самому низу сторінки. Тобто кожна людина, яка знала загиблого, може залишити спогад, залишити якийсь коментар".

Дмитро не планує обмежуватись створенням QR-кодів пам’яті лише на Алеї героїв: "Я планую в усіх містах України, де є такі куби, зробити ці QR-коди, щоб люди знали більше про героїв. Також будуть меморіальні дошки біля шкіл, біля них також добре було поставити QR-коди, щоб люди могли зчитувати, і не тільки дивитись інформацію, одну фотографію, яка є в наявності, а дивитися повністю біографію, заслуги, нагороди".

Розробляє ці QR-коди пам’яті, каже Дмитро — безкоштовно.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок