Понад 120 фактів незаконного поводження зі зброєю і боєприпасами зафіксували на Хмельниччині за 2023 рік

Понад 120 фактів незаконного поводження зі зброєю і боєприпасами зафіксували на Хмельниччині за 2023 рік

Правоохоронці Хмельниччини зафіксували більше як 120 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибухівкою упродовж 2023 року. Виявили ці порушення під час огляду на блокпостах, проведення слідчих дій та перевірки власників зброї.

Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповів заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області полковник поліції Валентин Білянський.

"За 2023 рік під час документування фактів незаконного поводження зі зброєю поліцейські вилучили 70 одиниць зброї, серед яких є протитанкові та підствольні гранатомети, автомати, гвинтівки, пістолети й чотири саморобних пристрої для стрільби. Серед боєприпасів виявили майже двісті гранат, 28,5 тисяч набоїв, п’ять мін, стільки ж саморобних вибухових пристроїв та 67,3 кілограма вибухівки", — зазначив Валентин Білянський.

Полковник поліції каже, з початку 2024 року встановили 18 фактів незаконного поводження зі зброєю, унаслідок чого вилучили один автомат і міну, чотири гранати й 1202 набої. У 2023 році зброю застосовували вісім разів під час вчинення кримінальних правопорушень, у цьому — один.

"У квітні 2023 року в селі Волиця Хмельницького району місцевий житель під час суперечки вистрілив з рушниці у живіт знайомому. Потерпілий потрапив до лікарні у тяжкому стані з вогнепальним пораненням", — розповів Валентин Білянський.

З його слів, за незаконне володіння зброєю передбачена адміністративна та кримінальна відповідальності. За статтями 263Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами і 263-1Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв Кримінального кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

"З квітня 2022 року особа не підлягає кримінальній відповідальності за статтею 263 Кримінального кодексу України, якщо вона добровільно здала органам влади вогнепальну, крім гладкоствольної мисливської, і різні види холодної зброї, боєприпаси, вибухові речовини й пристрої, які були у неї без необхідного дозволу", — пояснив полковник поліції.

Валентин Білянський зазначив, відповідно до статті 190 Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброїКодексу України про адміністративні правопорушення передбачений штраф від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без неї.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок