У Хмельницькому знизилася кількість ялинок, які переробляють на тріски: в чому причина

У Хмельницькому знизилася кількість ялинок, які переробляють на тріски: в чому причина

18 років переробляють на тріски новорічні ялинки на хмельницькому полігоні твердих побутових відходів. Перероблені дерева використовують повторно. За роки повномасштабної війни ялинок стали привозити менше.

На друзки за допомогою рубальної машини переробляє новорічну ялинку машиніст Микола Гавловський.

"Рубальна машина працює від електрики. Вже можна сказати другий рік все менше ялинок", — розповідає машиніст.

переробка ялинок
На полігоні машиніст переробляє новорічні ялинки на тріски, 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

На полігон твердих побутових відходів привозять ялинки з міста після новорічних свят, розповідає майстер полігону Едуард Дашевський. За його словами, минулого року друзками наповнили три контейнери по 10 кубометрів кожен, цьогоріч — один.

"Раніше ми давали на обігрів котлів та на баню №1. Зараз мало ялинок, бо війна. Тож обробляємо для опалення приміщень на полігоні й засипання доріг", — каже Едуард Дашевський.

18 років переробляють так ялинки на тріску, каже Едуард Дашевський. Людей просять приносити дерева без зайвих предметів на них. Біля контейнерів зі сміттям залишає розібрану ялинку місцева жителька Леся.

У Хмельницькому новорічні ялинки переробляють на тріски
Полігон, куди привозять новорічні ялинки для подальшої переробки на тріски, 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Для того, аби могли їх ще переробити. Я вважаю, що буде більше користі, ніж просто викинути в контейнер, та потім не будуть їх сортувати", — пояснює жінка.

Ті, хто ще не викинув ялинку, можуть залишити її біля контейнерів, звідки їх заберуть працівники "Спецкомунтрансу" або привезти у центри управління відходами, розповідає комунікаційниця офісу "Розумне довкілля. Хмельницький" Ксенія Косюк.

"У нас у місті є два такі центри. Один розташований за адресою: Проспект Миру, 7, інший – на перетині вулиці Пілотської та Чорновола. Години роботи: з 8:00 до 19:00. Дуже добре, коли люди відсортовують ці ялинки – не кидають їх в контейнери", — розповідає Ксенія Косюк.

Без сортування, за словами Ксенії Косюк, ялинки повезуть на полігон з іншими побутовими відходами.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок