Компенсація за воєнні злочини Росії: що робити хмельничанам, аби її отримати

Компенсація за воєнні злочини Росії: що робити хмельничанам, аби її отримати

Компенсація за воєнні злочини Росії: що робити хмельничанам, аби її отримати
Наслідки ракетного удару по Хмельницькому 31 грудня 2022 року. В результаті цієї російської атаки загинула 22-річна Оксана Музика. Дівчина разом із нареченим та друзями знаходилася в автівці, яка проїжджала неподалік місця "прильоту" російської ракети. 31 грудня 2022 року. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельничани, які втратили рідних через російські ракетні удари, повинні зафіксувати це, звернувшись до державних чи правоохоронних органів. Так їм нададуть статус потерпілого. В майбутньому це дозволить отримати компенсацію.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у місті Хмельницькому, адвокатка Анастасія Площинська.

За її словами, лише так можна буде зафіксувати факт воєнного злочину, бо коли гинуть цивільні особи, це і є безпосередньо воєнний злочин.

"Для цього потрібно звернутися в СБУ із заявою про надання статусу, довідки про те, що особа є потерпілою і саме в рамках кримінального провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України Стаття 438. Порушення законів та звичаїв війни1. Жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, а також віддання наказу про вчинення таких дій - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.2. Ті самі діяння, якщо вони поєднані з умисним вбивством, - караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.будуть внесені відомості про те, що ось така особа, член сім’ї якої загинув, є потерпілою", — каже Анастасія Площинська.

В майбутньому, додає адвокатка, коли буде передбачений механізм компенсації, держава-агресор повинна буде заплатити, зокрема, за вбивства цивільних.

"Поки держава-агресор не готова надавати компенсацію за завдані ними збитки, в тому числі за вбивство людей — як цивільних, так і військових, за ті дії, ті воєнні злочини, які вони вчиняють з початку повномасштабного вторгнення, але дуже багато органів державної влади, міжнародних органів працюють для того, щоб отримати цю компенсацію", — говорить Анастасія Площинська.

Адвокатка каже, у громадській приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у місті Хмельницькому безоплатно надають юридичну допомогу для фіксації воєнного злочину, допомагають написати заяву про надання пам’ятки про процесуальні права потерпілого.

«І ми можемо допомогти, якщо людина буде готова, звернутися в комітет ООН по правах людини, бо поки що комітет ООН по правах людини — це один із небагатьох міжнародних органів, діяльність якого ще визнає Російська Федерація. І туди ще можна звертатися" — каже Площинська.

За її словами, оскільки агресія Росії триває, то немає обмеження терміну, протягом якого потрібно повідомити про смерть від воєнного злочину.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок