Страхування майна в умовах війни: як це зробити і куди звертатися жителям Харківщини

Страхування майна в умовах війни: як це зробити і куди звертатися жителям Харківщини

Страхування, євідновлення, Харківщина
. Житло 73-річної Раїси Шевелин зруйнувала російська авіабомба, Харківщина, Пришиб, листопад 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Застрахувати житло або автівку на випадок обстрілів РФ можуть жителі Харкова. Проте, жителям прикордонних територій, зокрема Вовчанська чи Великого Бурлука, таку страховку не погодять — через ризик артилерійських ударів.

Про це в етері Українського Радіо Харкова розповів адвокат юридичної компанії "Ріяко і партнери" Микола Максимов.

Як завчасно подбати про компенсацію за зруйноване внаслідок обстрілів майно?

Ще в березні 2022 року виникла проблема щодо страхування іпотечних квартир: коли люди брали банківські кредити і набували житлове нерухоме майно. Якщо по ньому було влучання — все одно потрібно було повертати кредит банкам.

Більшість страхових компаній на початку 2022 року розглядали воєнні дії як форс-мажор. Тобто, не виплачували людям компенсацій ані за знищене, ані за пошкоджене майно. Нині є страхові компанії, які вже страхують майно з ризиками, пов'язаними з бойовими діями. Тут є особливості: люди хочуть страхувати майно, якщо перебувають близько до боїв. Це прикордонні населені пункти Харківщини, частина Луганської та Донецької областей. Тобто там, де найбільш активні бойові дії. 

Але, на жаль, страхові компанії розглядають такі зони, як зони підвищеного ризику. Якщо у Харкові власник захоче застрахувати своє майно, життя, квартиру, автівку, то особливих проблем не буде. Проте, якщо це Вовчанськ, Великий Бурлук поблизу кордону, тоді компанії досить часто відмовляють у виплаті страхового відшкодування.

Чи є обмеження для страхування під час повномасштабної війни?

Як правило, за полісами КАСКО сума відшкодування не перевищує 10% від вартості автівки. Наприклад, автомобіль коштує мільйон гривень, то страхова покриває максимум 100 тисяч гривень, якщо автівка буде знищена чи пошкоджена.

В Україні працюють національні страхові компанії, які також перестраховують власні ризики у європейських або американських компаніях. Це дуже нова послуга, тому що до початку 2022 року ніхто не страхував майно від військових ризиків. Це завжди був форс-мажор. На жаль, зараз європейські й американські страхові компанії не погоджуються перестраховувати ризики українських страхових компаній з питань пошкодження майна внаслідок бойових дій. Тому послуги страхування майна за таких умов надають не всі компанії. Це більше виняток, ніж правило.

Старий Салтів зруйноване майно
Зруйнований житловий будинок у Старому Салтові, Харківська область, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Чи є "підводні камені", на які варто звернути увагу під час страхування майна під час війни?

Перш за все, треба звертати увагу на суму страхового відшкодування. Якщо буде оформлена страховка, і не дай боже, квартира чи автомобіль будуть знищені, пошкоджені, то компенсація виплачується не повністю за знищене або пошкоджене майно. Виплачується тільки певний відсоток.

Другий момент, на який потрібно звертати увагу — де знаходиться це майно. У договорах, які укладаються між громадянином і страховою компанією, вказуються території з високим ризиком. Особливо це території, де можливі артилерійські обстріли. Тоді майно не страхується. Частіше за все страхові компанії, вивчаючи певну статистику, обирають райони, що можуть потерпати від ракетних ударів, дронів, але не артилерії.

Згоріле авто Харків
Згоріле авто внаслідок ударів по середмістю Харкова 16 січня. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Чи страхування на Харківщині дорожче, ніж у більш безпечних регіонах України?

Дорожче, є конкретні приклади. Приблизно, на 20-30, можливо, навіть на 40%. Це якщо порівнювати Харківську та Сумську області із Закарпатською, Чернівецькою, Львівською.

Як діяти, якщо майно пошкоджене внаслідок обстрілів?

Власник майна, після того, як пролунав відбій повітряної тривоги, припинився обстріл, має негайно повідомити страхову компанію. Зазвичай, у договорах вказується такий термін: протягом декількох годин, або декількох днів.

Як для страхування, так і для фактичного отримання компенсації за програмою "єВідновлення", необхідно правильно зафіксувати пошкодження майна. Треба обов'язково викликати поліцію, рятувальників, якщо майно зайнялося. Ці служби складають протоколи огляду місця події. Обов'язкова фото- і відеофіксація. Чим більше зробите фото та відео, тим краще, якщо в майбутньому виникне якийсь спір. Коли людям було складно довести, що майно пошкоджене внаслідок обстрілу — незначні пошкодження фасадів, вікон — то органи місцевого самоврядування, що ухвалюють виплати компенсацій, беруть до уваги скриншоти, матеріали журналістів, новини з інтернету. Можна сусідів зібрати, скласти акт огляду пошкодженого будинку, який вони підпишуть. Печатка тут не обов'язкова.

Євідновлення Пришиб
Олександр Чеснюк з селища Пришиб встановлює вікно, яке придбав на гроші з "єВідновлення", Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Головним документом, на підставі якого вирішується питання про виплату компенсації — це звіт про оцінку пошкодженого майна. У ньому визначається орієнтовна сума виплати компенсації. Цей документ можна замовити. Далі комісія органу місцевого самоврядування оглядає пошкоджене майно та складає документацію.

На що сподіватися, якщо майно не застраховане, а також не підпадає під програму "єВідновлення"?

Людина, яка не має права на отримання виплат за програмою "єВідновлення", не має страховки, може лише чекати. Існує судова практика, коли власники майна зверталися з позовом до держави-агресора для отримання компенсаційних платежів, навіть успішна судова практика. Але ми чудово розуміємо, що доки не буде остаточної перемоги, доки не зафіксують певні домовленості, РФ добровільно жодну компенсацію не виплатить. І затягується ситуація із замороженими російськими активами, тому що немає розуміння, якою буде процедура щодо їхньої конфіскації.

Зміїв 8 січня
Житель Змієва біля зруйнованого будинку внаслідок удару РФ, Харківська область, 8 січня 2024 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Чи варто власнику незастрахованого майна збирати докази у разі пошкодження?

Вважаю, що докази треба обов'язково збирати, тому що у такому разі немає суттєвих витрат на судовий процес, на юристів. Ці докази навіть з плином часу можуть бути актуальними. Можливо, з'явиться національна процедура виплати компенсацій.

Навіть якщо людина не готова до довгого, складного й витратного судового процесу, вона має обов'язково звернутися до органів державної влади та місцевого самоврядування. Людина може отримати відмову у компенсації зараз, але потенційно її можуть взяти на якийсь додатковий облік. Варто зробити все, що залежить від власника пошкодженого майна.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок