Ринок нерухомості на Рівненщині: як він змінився упродовж повномасштабної війни

Ринок нерухомості на Рівненщині: як він змінився упродовж повномасштабної війни

Ексклюзивно
Ринок нерухомості
. Фото: Brandon Griggs/Unsplash

За період повномасштабного вторгнення на Рівненщині збільшився попит на купівлю заміської нерухомості та на вторинний ринок. Зокрема, люди активніше почали орендувати житло поблизу обласного центру та у селах.

Про це в етері Українське радіо Рівне розповіла сертифікована рієлторка, голова Рівненського регіонального відділення асоціації фахівців з нерухомості України Наталія Пристопчук.

Як змінився ринок нерухомості через війну

Ціни на оренду та купівлю житла у західних регіонах України вищі, ніж в інших областях та у Києві, це статистика станом на жовтень 2023 року. Зокрема, найпопулярніші регіони, які мають попит на помешкання — Хмельницький, Тернопіль та Івано-Франківськ.

За даними рієлторки Наталії Пристопчук, Рівне знаходиться на п'ятому місці серед регіонів за зростанням цін та продажу нерухомості:

"Ціни у нас виросли. Ринок нерухомості в місті Рівному активний, є продажі, є купівля, здаємо в оренду. У 2022 році, коли розпочалось повномасштабне вторгнення, робота на ринку нерухомості зупинилась, але ненадовго. Вже у березні в область та Рівне почали приїжджати люди з Київщини, які потерпали від вторгнення. Людей розселяли в орендоване житло. Продаж нерухомості поновився у травні 2022 року, тобто через три місяці".

Первинний і вторинний ринки

Вторинний ринок нерухомості переважає на Рівненщині, зазначила фахівчиня. Вона додала, що ціни в області на купівлю житла виросли на 20%:

"Вторинний ринок трішки випереджає, бо нижче ціна. У західних регіонах ціни зросли суттєво, у нас більш спокійне становище. Ринок оренди дуже активний і попит перевищує пропозицію. Багато людей купують будівлі, щоб здавати в оренду. Зараз на першому місці безпека, люди намагаються купувати нерухомість у малоповерховій забудові. Активно купують у приватних секторах, тому що там безпечніше".

За слів рієлторки, до початку вторгнення Рівне вважалося провідним містом, де є попит на нерухомість. Наразі більше людей почали купувати ділянки поблизу обласного центру — Костополя, Здолбунова, Квасилова.

"Є великий попит на заміську нерухомість, з'явився інтерес до будинків та земельних ділянок. Є приклад рівнян, які продали квартири й купили будинки в селах. За цих два роки ми працюємо і по оренді житла в області. Наприклад, ніколи не здавали в Сарнах, тепер маємо там об'єкти. Попит на будинки з земельними ділянками набагато більший, але це дорого. Багато продали будинків у Корецькому районі, де ми не продавали до початку повномасштабного вторгнення".

Де купують житло у Рівному

За даними Наталії Пристопчук, найактивніше у Рівному купують житло у центрі та у мікрорайоні Ювілейний — по 13,5% продажу. Також купують житло в мікрорайоні На Щасливому — 12% продажів.

"Також користується попитом район Чайки. Там розвинена інфраструктура, зручний доїзд, торгові центри, поліклініки, дитячі садочки та школи. Це райони, які продаються найкраще", — сертифікована рієлторка.

Державні програми для купівлі житла

За даними ОВА, у межах державної програми "єОселя" 346 жителів Рівненщини отримали іпотечні кредити на придбання житла. Загальна сума виданих банками коштів – 462 млн грн. Більшість кредитів отримали військовослужбовці та медики.

Пільговий кредит передбачає ставку у 3% річних. До категорій, які можуть його отримати, належать:

  • військовослужбовці, які працюють, служать за контрактом, в тому числі — працівники сектору безпеки та оборони;
  • медики;
  • вчителі;
  • науковці.

"Це житло первинного ринку. Потрібно заплатити перший внесок — це до 20% від вартості. Дуже багато людей скористувалися цією програмою, адже оренда надзвичайно дорога у Рівному".

Компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло в Україні надає держава за програмою "єВідновлення". "Нещодавно програму почали реалізовувати у Рівному. Минулого тижня був підписаний перший договір із жителькою Ізюма, її майно знищене повністю. Вона отримала 55 000 доларів на купівлю житла у Рівному, в безпечному регіоні".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок