На пунктах пропуску на Буковині від початку року працюють співробітники ТЦК

На пунктах пропуску на Буковині від початку року працюють співробітники ТЦК

На пунктах пропуску на Буковині від початку року працюють співробітники ТЦК
Світлина ілюстративна. Фото: Facebook / Державна прикордонна служба України

У Чернівецькій області з початку року на пунктах пропуску працюють представники ТЦК. Вони допомогають прикордонникам визначити, чи можна конкретному чоловіку перетнути кордон: чи стоїть він на обліку та чи дійсні й непідробні його військово-облікові документи.

Про це на брифінгу 15 січня сказав помічник начальника Чернівецького прикордонного загону, підполковник Ігор Заруднєв.

За його словами, раніше, аби перевірити право на виїзд чоловіка за кордон, прикордонники телефонували у ТЦК, щоб уточнити дані.

"Наприклад, прикордонник телефонував до ТЦК, казав, що тримає в руках довідку на такого-то громадянина, і просив перевірити, чи її видавали. І довідку видавали, але в ній змінені цифри, наприклад, про відстрочку. Найчастіше було виправлення з "3" на "8". Наприклад, з "2023" року на "2028". Або переправляли не рік, а місяць, щоби залишалося вікно, щоб перетнути кордон. Тобто так, довідка видавалась, але вона вже підроблена і недійсна. Це кримінальна стаття", — каже Заруднєв.

Від початку грудня 2023 року у пунктах пропуску на ділянці чернівецького прикордонного загону 350 чоловікам призовного віку відмовили в пропуску через державний кордон.

За словами Заруднєва, працівники ТЦК можуть більш фахово розповісти, чи підлягає чоловік мобілізації.

"Багато зловживають статусом багатодітного батька, на нашій ділянці багато підробних свідоцтв про народження, виправляють вік дітей, коли їм виповнюється 18. Якщо ти багатодітний батько, ти маєш перебувати на обліку. І ТЦК визначає, чи підлягаєш ти мобілізації, чи ні. Якщо є відтермінування від мобілізації, то звичайно цей чоловік може перетинати кордон", — каже Заруднєв.

У 2023 році приблизно 500 чоловіків намагались незаконно перетнути кордон в пунктах пропуску області, каже Заруднєв. Загалом торік приблизно 3 тисячі чоловіків намагались незаконно перетнути кордон на Буковині. Це удвічі більше, ніж у 2022 році.

Спершу працівники ТЦК почали працювати на ділянці луцького прикордонного загону, згодом — на всьому західному кордоні, каже Заруднєв. У великих пунктах пропуску працівники ТЦК перебувають постійно, наскільки це можливо, з огляду на кількість особового складу.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок