Замість сміття – добриво: у Запоріжжі жінка перетворює органічні відходи на гумус за допомогою хробаків

Замість сміття – добриво: у Запоріжжі жінка перетворює органічні відходи на гумус за допомогою хробаків

Запоріжанка Алла Кліщ перероблює сміття на добриво за допомогою каліфорнійських черв’яків. Хробаки харчуються органічними відходами, перероблюючи їх на гумус у спеціальних компостувальних боксах. За тиждень вони переробляють близько 3 кг відходів.

Екоініціативу з перероблювання відходів жителька Запоріжжя запустила у дворі будинку, де мешкає. Так, облаштувала станцію сортування, де органічні відходи у спеціальній компостувальному боксі перетворюються на гумус. Допомагає в цьому певний вид хробаків.

Замість сміття – добриво: у Запоріжжі жінка перетворює органічні відходи на гумус за допомогою хробаків
Алла Кліщ показує сміттєвий майданчик, який зробили власноруч з місцевими мешканцями. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Каліфорнійські черв'яки – це дуже гарний спосіб врятувати наше місто від органіки на сміттєвих звалищах. Чому? По-перше – вони дуже продуктивні. Якщо наш український червяк, якого ми всі дуже любимо, за 2-3 роки може перетворити органіку на гумус, то каліфорнійський черв'як може це зробити за півроку", – говорить Анна Кліщ.
Каліфорнійський черв'як, добриво, гумус
Каліфорнійський черв'як. Ілюстративне фото. Фото: Бучанська міська рада

Алла Кліщ пояснює: черв'яки, які харчуються відходами, швидко розмножуються та не потребують особливих умов для життєдіяльності. Вони добре розмножуються і не мають проблем при переселенні. Головне аби було тепло і волого. Проте в їх раціоні є небажані продукти, зокрема – цитрусові та продукти тваринного походження, тому своїх хробаків Алла Кліщ називає вегетаріанцями.

Каліфорнійські черв'яки, перетворити сміття на добриво
Спеціальний бокс для каліфорнійських черв'яків. Запоріжжя, 12 січня 2024 року. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Це цикл заходів спрямований на мінімізацію потрапляння на міські сміттєзвалища тих матеріалів, які можна переробити, а також органіки, яка є у 98% випадків є причиною загоряння на звалищах".

Ще серед умов, яких треба дотримуватися у процесі – органічні відходи мають попередньо перемерзнути у компостувальному боксі. Тобто підготовка до перероб органічних відходів розпочинається взимку. А вже навесні після того, як сировина під дією холодних температур розклалася, туди поселять родину каліфорнійських черв'яків.

Компостувальна яма для каліфорнійських хробаків, які перетворюють органічні відходи на гумус
Алла Кліщ, показує компостувальну яму для каліфорнійських хробаків, які перетворюють органічні відходи на гумус. Запоріжжя, 12 січня 2024 року. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Коли настає весна і стає достатньо тепло, каліфорнійські червяки витримують температуру від 8 до 30 градусів тепла, їх поміщають у компостувальну яму. Вони просто їдять, насолоджуються життям, дихають свіжим повітрям, розмножують і на осінь ми отримуємо добриво".

Ідея запровадити екологічну ініціативу у власному дворі виникла давно. Алла Кліщ каже, все розпочалося із впорядкування сміттєвого майданчика, на якому завжди були переповнені сміттєві баки. Тож з сусідами почали сортувати, а потім і переробляти відходи. Для першої переробки сміття на гумус долучили 1500 тисячі каліфорнійських хробаків. Зараз, каже Алла, ця кількість в тисячі більша, адже червяки дуже швидко розмножуються що дозволяє постійно збільшувати обсяги переробки.

Фото: Facebook/ Алла Кліщ
Повірте, я дуже багато чула, що наші люди не здатні сортувати. Це експериментальний проєкт, який має довести всім ми здатні на більше.
Алла Кліщзапоріжка яка впроваджує екологічні ініціативи

Жінка розповідає: до раціонального поводження з відходами залучає і сусідні будинки. Під стінами багатоповерхівки вже змайстрували загальний компостувальний бокс, до якого навесні запустять черв’яків.

Бокси для каліфорнійських черв'яків у Запоріжжі
Бокси для каліфорнійських черв'яків у подвір'ї одного з будинків. Запоріжжя, 12 січня 2024 року. Фото: Суспільне Запоріжжя

Перероблятимуть вони не тільки харчові відходи, а й листя та гілля, що прибирається з прибудинкової території, каже Алла:

"Це експериментальний такий проєкт, тому що довести всім: ми здатні на більше. І тим самим намагатися просто подолати проблему із купою сміття, яке у нас збирається на прибудинкових територіях. З купою гілок, із купою трави, яку немає куди дівати".

У власному будинку спільними зусиллями за місяць вдалося зібрати та віддати на переробку понад 20 кг пластику, понад 30 кг скла та понад 10 кг паперу. Окрім того, що вдалося зменшити об'єми та кількість сміття, вдалося заробити кошти, каже Алла.

сортування сміття
Як сортують сміття у дворі Алли Кліщ. Запоріжжя, 12 січня 2024 року. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Всі гроші, які ми виручили за цей місяць, це понад 70 грн, так це не багато, але ці гроші будуть вкладені у розвиток нашої прибудинкової території".

Алла Кліщ каже: планує ділитися своїм досвідом та родинами черв’яків із зацікавленими у переробці сміття, особливо з людьми які мешкають у приватному секторі, де найбільше кількість органічного сміття.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок