"Маю мету — повернутись і перепоховати сина" — історія Антоніни Демиденко з Вугледара

"Маю мету — повернутись і перепоховати сина" — історія Антоніни Демиденко з Вугледара

У Львові проходить реабілітацію та вчиться ходити на протезі 57-річна Антоніна Демиденко із Донеччини. Жінка жила із сином у Вугледарі із 1980-х років і не виїхала навіть після повномасштабного вторгнення. 13 травня 2022 року внаслідок обстрілу військами РФ Антоніна отримала поранення у своїй квартирі. Через це втратила ногу та руку. Тоді ж загинув її син. Антоніну Демиденко евакуювали українські військовослужбовці.

Більше про історію жінки дізнавалося Суспільне.

В Антоніни Демиденко — висока ампутація ноги та руки. Жінка пригадує день, коли після російського обстрілу отямилась у квартирі.

"Я лежала, хотіла піднятися і не вийшло. Я бачила дві дірки в стіні. Рука моя отак лежала окремо, я бачила. Оця так підігнута була, я не змогла встати. Потім я вже на коридорі прийшла в чуття. Дякувати нашим хлопцям, солдатикам нашим, велике дякую їм, що відвезли мене спочатку в Курахово, а звідти — на Дніпро", — каже пацієнтка центру "Superhumans" Антоніна Демиденко.

Жінка розповідає, має мету, заради якої мріє повернутись до активного способу життя та ходити на протезі.

"Треба повернутися, бо в мене там справи. Дитина моя загинула. Біля під’їзду захоронили. І я дуже хотіла і хочу ходить. Мені треба туди, щоб перепоховати дитину. Син, він був інвалід. Два дні до Дня народження не дожив", — ділиться Антоніна.

У жінки не залишилось жодного фото чи відео – усе залишилось у зруйнованій квартирі.

У Львові Антоніна проходить фізичну та психологічну реабілітацію у центрі "Superhumans". Зокрема, займається із ерготерапевткою.

"На початку це було тренування — вдягати однією рукою протез, бо в пацієнтки одностороння ампутація верхньої і нижньої кінцівки. Також це є тренування балансу на ерготерапевтичній кухні, щоби пацієнтка могла максимально незалежно почувати себе вдома", — пояснює ерготерапевтка Марта Мостецька.

Після того як Антоніна навчиться ходити на протезі, вона перейде до освоєння протезу руки.

На початок