"Не випускали за авто для ЗСУ": волонтер з Буковини про зміни на кордоні та як це коментують в Держприкордонслужбі

"Не випускали за авто для ЗСУ": волонтер з Буковини про зміни на кордоні та як це коментують в Держприкордонслужбі

Волонтера Юрія Кавюка з Чернівецької області не хотіли випустити за кордон по авто для ЗСУ, поки не показав одного зі своїх дітей. Він є багатодітним батьком, що дає йому право на виїзд. Каже, що раніше таких вимог від прикордонників не було – до цього приблизно 40 разів минав кордон, щоб перевезти автомобілі для ЗСУ. Водночас останнього разу три години чекав, поки до кордону привезуть його дитину.

У прикордонному загоні кажуть, від початку року посилили перевірки, зокрема й через зловживання, які фіксували щодо системи “Шлях”. Суспільне Чернівці розповідає, що та чому змінилося у перетині кордону для волонтерів.

Не випускали з України

Від початку повномасштабної війни волонтер та священник Юрій Кавюк перевіз з-за кордону понад 45 автівок – їх передав на фронт бійцям з Кіцманської громади. Він – багатодітний батько, тому має право на виїзд. Каже, раніше проблем з перетином кордону не виникало, втім 3 січня йому відмовили у виїзді.

"Я вже десь 40 разів перетинав кордон. Прикордонники сказали, знають, що я їжджу, але не пропустять, поки не буде дітей. Відмовилися впустили навіть на територію митниці. Був змушений чекати орієнтовно три години, поки привезли доньку – тоді вже зміг проїхати", – каже Кавюк.

Як змінилися умови для перетину кордону волонтерами на Буковині
Юрій Кавюк. Фото: Суспільне Чернівці

За словами волонтера, раніше його пропускали через кордон поза чергою, втім цього разу довелося очікувати в загальній черзі. Невдовзі чоловік має знову їхати до Румунії, щоб купити ще дві автівки для ЗСУ. Каже, тепер з виїздом можуть бути проблеми.

"Я не знаю, як маю виїхати знову за кордон, бо дітей відривати від школи та возити Румунією – дуже непорядно. Я розумію, що люди їздять у справах, до родини чи на відпочинок, але ти працюєш, витрачаєш свій час, ресурси та гроші, а потім маєш з усіма стояти в черзі, бо забезпечуєш ЗСУ. Не розумію цього", – каже волонтер.

Старший з чотирьох дітей отця Павло теж волонтерить. Хлопець вчиться на 5 курсі теологічного факультету. Наприкінці грудня він мав їхати у Німеччину по авто для військових, однак на пункті пропуску Шегині йому не дозволили виїхати з України.

"Це була його перша спроба. Він мав забрати авто, яке люди пожертвували на ЗСУ. Відкрили "Шлях", яким дозволили виїзд. Мав "відстрочку" та всі документи. Дитина проїхалася туди й потім шукала, чим добратися назад. Витратив понад добу, а користі не було ніякої".

Що змінилося для волонтерів

Приблизно від початку року прикордонники посилили перевірки на кордонах. Зокрема через те, що фіксували зловживання під час виїзду за системою "Шлях". Про це на брифінгу 15 січня розповів помічник начальника Чернівецького прикордонного загону, підполковник Ігор Заруднєв.

Зокрема, деякі фірми продавали "місця" для нібито волонтерів – їх позбавляли права видавати дозволи на виїзд за системою.

"Влітку був випадок, коли в одній вантажівці їхали два водії. Це нікого не дивує, бо на далекі відстані потрібні двоє водіїв. Але у другого водія ніколи не було водійського посвідчення", – каже Заруднєв.

Щоб запобігти незаконному перетину кордону, на пунктах пропуску працюють співробітники центрів комплектування. За словами Заруднєва, вони можуть у режимі онлайн допомогти прикордонникам швидше визначити, можна чоловіку перетинати кордон чи ні.

"Ми знаємо волонтерів, які їздять за кордон щодня або через день і повертаються. У нас працює база. Коли інспектор прикордонної служби вводить дані, то він бачить, як, коли та де людина перетинала кордон. Якщо ви їдете по системі "Шлях" вперше, будьте готові, що вас будуть дуже прискіпливо перевіряти".

Суспільне Чернівці звернулося до пресслужби Чернівецького прикордонного загону щодо ситуації з перетином кордону волонтером Юрієм Кавюком. Нам відповіли, що коментувати цей випадок зможуть, лише коли з'ясують обставини та зроблять запити про це.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок