Італія надасть 500 тисяч євро на протиаварійні роботи у Спасо-Преображенському соборі в Одесі

Італія надасть 500 тисяч євро на протиаварійні роботи у Спасо-Преображенському соборі в Одесі

Спасо-Преображенський собор в Одесі
. Спасо-Преображенський собор в Одесі після ракетної атаки РФ, 5 вересня, 2023 рік. Фото: Суспільне Одеса

Уряд Італії до кінця січня планує надати ЮНЕСКО перший транш на протиаварійні роботи у Спасо-Преображенському соборі в Одесі, в який у липні 2023 року влучила російська ракета.

Про це 13 січня повідомили в Одеській міській раді після зустрічі з очільницею офісу ЮНЕСКО в Україні К'ярою Децці Бардескі.

У повідомленні зазначається, що сума першого траншу — 500 тисяч євро. Гроші мають надійти на рахунки ЮНЕСКО.

"Цей собор має велике значення для одеситів. Дуже важливо зберегти та відновити Собор будь-якими інструментами, у тому числі й завдяки допомозі ЮНЕСКО", – зазначив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Спасо-Преображенський собор в Одесі
Одне з приміщень Спасо-Преображенського собору в Одесі. 12 січня 2024 року. Фото: Одеська міська рада

На зустрічі з представниками ЮНЕСКО одеські чиновники також обговорили план на 2024 рік. Відновлення Спасо-Преображенського собору, створення майстер-плану історичної частини міста, яка увійшла в зону ЮНЕСКО та консервація пошкоджених при атаках історичних будівель — одні з основних завдань цього плану.

Що відомо про відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі

Під час атаки РФ 23 липня одна з ракет влучила у будівлю Спасо-Преображенського собору в центрі Одеси. Руйнувань зазнала вівтарна частина, ракетою пробило два поверхи вниз, частина храму залишилась без даху.

11 серпня офіс прем’єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні випустив заяву, в якій зазначив, що країна допоможе з відновленням собору. Для цього залучать Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі.

2 жовтня Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського собору. Віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні тоді повідомив, що над відновленням собору працюватимуть найкращі італійські архітектори, а також долучаться італійський бізнес та культурні інституції.

3 жовтня в ефірі "Суспільне. Спротив" начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Федір Стоянов зазначив, що за попередніми підрахунками фахівців для реконструкції собору може знадобитися декілька десятків мільйонів гривень.

Будівля Спасо-Преображенського собору в Одесі є пам’яткою історії, тут поховані князь і княгиня Воронцови. Храм збудували у 1794 році та реконструювали у 2005 році після того, як він був зруйнований СРСР у 1936 році. Наразі це головний собор Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату. Історію пошкодженого собору Суспільне розповіло у документальному проєкті "Уламки віри".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок