Скільки може коштувати реставрація одеського собору та чи допомагатиме грошима Італія: коментар ОВА

Скільки може коштувати реставрація одеського собору та чи допомагатиме грошима Італія: коментар ОВА

Скільки може коштувати реставрація одеського собору та чи допомагатиме грошима Італія: коментар ОВА
. Фото: Одеська міська рада

Італія, можливо, допомагатиме грошима у реставрації Спасо-Преображенського собору в Одесі, у який 23 липня 2023 року влучила російська ракета.

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" повідомив начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Федір Стоянов.

За його словами, спочатку італійська сторона була готова допомогти Одесі саме консультаційно, зокрема, приєднати до процесу реставрації своїх фахівців. Серед іншого, пропонували створити консультаційну групу з італійських та українських експертів, які б розробили саму методику реставрації собору. Однак 2 жовтня Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію собору в Одесі.

"Я цілком так думаю, що, можливо, буде й фінансова допомога у відновленні Спасо-Преображенського собору. Там дуже значні пошкодження і суми для відновлення собору також немаленькі. І в умовах війни на відновлення такої культової споруди не можуть бути витрачені бюджетні кошти, бо у нас в країні релігія відділена від держави. Так само і релігійні організації не завжди мають у такому обсязі кошти і фахівців для того, щоб якісно відновити пам'ятку культурної спадщини", — зазначив Федір Стоянов.

Очільник управління зазначив, що за попередніми підрахунками фахівців для реконструкції собору може знадобитися декілька десятків мільйонів гривень.

Що відомо про руйнування Спасо-Преображенського собору в Одесі

Будівля Спасо-Преображенського собору є пам’яткою історії, тут поховані князь і княгиня Воронцови. Храм збудували у 1794 році та реконструювали у 2005 році після того, як він був зруйнований СРСР у 1936 році. Наразі це головний собор Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Під час атаки РФ 23 липня одна з ракет влучила у Спасо-Преображенський собор, розташований в історичному центрі Одеси. Руйнувань зазнала вівтарна частина, ракетою пробило два поверхи вниз, частина храму залишилась без даху.

11 серпня офіс прем’єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні випустив заяву, в якій зазначив, що країна допоможе з відновленням собору. Для цього залучать Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок