Італія та Україна підписали угоду про відновлення знищеного внаслідок атаки РФ собору в Одесі

Італія та Україна підписали угоду про відновлення знищеного внаслідок атаки РФ собору в Одесі

Італія та Україна підписали угоду про відновлення знищеного внаслідок атаки РФ собору в Одесі
. Спасо-Преображенський собор в Одесі після ракетної атаки РФ, 5 вересня, 2023 рік. Фото: Суспільне Одеса

Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського собору в Одесі, у який 23 липня 2023 року влучила російська ракета.

Про це 2 жовтня перед початком виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві повідомив віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні, передає Укрінформ.

"Сьогодні Італія підписала угоду про відновлення одеського собору. Італія буде працювати над реконструкцією", — сказав Антоніо Таяні.

За його словами, над відновленням собору працюватимуть найкращі італійські архітектори. Він додав, що це "чіткий культурний та політичний меседж для України". Вже зараз відбувається оцінка пошкоджень зруйнованого собору.

Спасо-Преображенський собор в Одесі
Руйнування в Спасо-Преображенському соборі в Одесі після російської атаки 23 липня. Спасо-Преображенський собор після атаки 23 липня. Фото: Суспільне Одеса

Також до відновлення культурної спадщини Одеси долучаться італійський бізнес та культурні інституції.

На онлайн зустрічі Міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італійської Республіки наголосив, що італійські представники є "прихильниками вступу України до ЄС" та вони "всебічно підтримуватимуть прагнення України стати повноправним членом ЄС".

"Ми дякуємо Італійському Уряду за діалог. Ми дуже раді, що до нього поєднується й бізнес-сектор Італії та ключові культурні інституції. Для нас важлива не тільки фінансова підтримка, а й фахова участь реставраторів і менеджерів культурної справи. Це запорука того результату, якого ми всі прагнемо досягти", — сказав т. в. о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Що відомо про руйнування Спасо-Преображенського собору в Одесі

Будівля Спасо-Преображенського собору є пам’яткою історії, тут поховані князь і княгиня Воронцови. Храм збудували у 1794 році та реконструювали у 2005 році після того, як він був зруйнований СРСР у 1936 році. Наразі це головний собор Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Під час атаки РФ 23 липня одна з ракет влучила у Спасо-Преображенський собор, розташований в історичному центрі Одеси. Руйнувань зазнала вівтарна частина, ракетою пробило два поверхи вниз, частина храму залишилась без даху.

11 серпня офіс прем’єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні випустив заяву, в якій зазначив, що країна допоможе з відновленням собору. Для цього залучать Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок