Четверо українських моряків перебувають у полоні в єменських хуситів — Зеленський

Четверо українських моряків перебувають у полоні в єменських хуситів — Зеленський

Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото: Getty Images

Президент Володимир Зеленський повідомив, що у полоні в єменських хуситів перебуває четверо українських моряків. МЗС України підтвердило захоплення чотирьох українців на території Сомалі, підконтрольній антиурядовим силам.

Про це Володимир Зеленський сказав під час спільної пресконференції з прем'єром Великої Британії Ріші Сунаком 12 січня, передає кореспондентка Суспільного.

За словами глави держави, Україна працюватиме над їхнім поверненням.

"Ситуація в Червоному морі для нас також дуже важлива, тому що вона вплинула на безпеку українських громадян. Зараз четверо наших моряків перебувають у полоні в хуситів. І ми працюватимемо над їхнім поверненням", — сказав Зеленський.

МЗС України підтверд;e' захоплення чотирьох українців на території Сомалі, підконтрольній антиурядовим силам. Про це у Facebook написав речник міністерства Олег Ніколенко.

За його словами, українці були членами екіпажу гелікоптера Місії ООН в Сомалі, який зазнав аварії.

"Їхні особи встановлені. Разом із українцями на борту були також п‘ятеро іноземців. Гелікоптер належить українській приватній компанії, яка виконувала контракт на перевезення на замовлення ООН", — зазначив Ніколенко.

За словами речника МЗС, посольство України в Кенії та постійне представництво України при ООН в Нью-Йорку вже отримали термінові доручення МЗС України вжити необхідних заходів.

"З’ясовуємо всі деталі аварії та захоплення, стан українців, встановлюємо звʼязок із компанією-власником гелікоптера задля координації дій. Тримаємо цю ситуацію на особливому контролі разом із іншими причетними відомствами нашої держави", — написав він.

Завдання ударів по хуситах у Ємені

США та Велика Британія в ніч на 12 січня за підтримки Канади, Нідерландів, Австралії та Бахрейну атакували об'єкти угруповання повстанців-хуситів у Ємені. Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що за його вказівкою американські та британські військові "успішно завдали ударів по низці цілей у Ємені, які використовувалися хуситами, аби поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу". З аналогічною заявою також виступив і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який теж офіційно підтвердив удари по хуситах.

Командувач Військово-повітряних сил США Алекс Гринкевич розповів, що американські та британські військові завдали ударів по понад 60 цілях у 16 ​​місцях розташування бойовиків-хуситів на території Ємену.

Під атаку потрапили:

  • центри командування та управління;
  • склади боєприпасів;
  • пускові установки;
  • виробництва озброєння та засобів ураження,
  • радіолокаційні системи ППО.

РФ запросила провести термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з атаками на хуситів Ємену, які здійснили США та Велика Британія.

Що відомо про напади хуситів у Червоному морі

Єменські хусити в середині листопада 2023 року оголосили про намір атакувати всі судна у Червоному морі, що прямують до Ізраїлю, незалежно від того, хто ними володіє.

Зокрема у Червоному морі у п'ятницю, 15 грудня 2023 року, снаряд, випущений з контрольованої повстанцями-хуситами території Ємену, влучив у вантажне судно “Аль-Джасра”, яке йшло під прапором Ліберії. Корабель загорівся. За попередніми даними, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Раніше також стало відомо, що повстанці-хусити з контрольованої ними території Ємену ввечері 11 грудня ударили протикорабельною ракетою по норвезькому комерційному танкеру у Червоному морі. Удар спричинив пожежу і пошкодження, але обійшлося без жертв.

Чому хусити атакують кораблі у Червоному морі

Пов'язані з Іраном хусити втрутилися в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом, який поширився по всьому Близькому Сходу з 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і запускаючи безпілотники і ракети по самому Ізраїлю.

Хусити заявили, що будуть атакувати всі судна, що прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національної приналежності, і застерегли міжнародні судноплавні компанії від роботи з ізраїльськими портами.

Угруповання, яке править більшою частиною Ємену, заявляє, що його атаки є демонстрацією підтримки палестинців. Хусити пообіцяли, що атаки триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

На початок