Конюх та поліцейські допомагають доглядати 28 коней у Старому Салтові. Власник конюшні кинув тварин і забрав документи

Конюх та поліцейські допомагають доглядати 28 коней у Старому Салтові. Власник конюшні кинув тварин і забрав документи

У деокупованому Старому Салтові на Харківщині конюх та двоє поліцейських офіцерів громади доглядають 28 покинутих коней. Під час окупації селища власник кінного комплексу постійно спілкувався з росіянами, а потім поїхав, не залишивши жодних документів на тварин і грошей.

Олексій Болюх останні 12 років працює конюхом. До повномасштабного вторгнення у кінно-спортивному комплексі навчали їздити верхи, допомагали в реабілітації дітей.

"Все, що пов’язано з кіньми, — усе було тут. Приїжджали хворі діти, для них були екскурсії, ходили гладили. Були шкільні екскурсії, діти приїжджали, я їм розповідав про все", — говорить Олексій.

олексій болюх
Олексій Болюх. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Коли селище окупували, він вирішив лишитися, щоб доглядати тварин. Власник комплексу забрав всі документи й поїхав зі Старого Салтова.

"Власник — Солодко Олександр Олександрович. Сказав: "Тримайся, Льохо" — і все, поїхав. Нічого не залишив. Все, що було тут, воно тут і залишилось. Ніякої допомоги, грошей. Все, що я придбав за ці 12 років, все на мені. Чого він поїхав, я, чесно кажучи, не знаю. Напевно, спілкувався з російськими військовими. А що у них там було — він мені не казав. Увесь період окупації я тут був і по сей день, я нікуди йти не збираюсь", — каже конюх.

старий салтів руйнування
Пошкоджений дитсадок у Старому Салтові. Харківщина, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина

За період окупації на конюшні народилися четверо лошат.

"Росіяни прийшли, подивилися і все. Нічого поганого не робили. Єдине — ніколи не годували коней, скільки б я не пропонував. Нема чим. Прийшли-пішли. Не знаю, як власник ставився до них. Вони випивали разом, чай-кава", — говорить Болюх.

Після деокупації навесні 2022 року Олексій залишився доглядати тварин. Каже, зараз він опікає 28 породистих коней, частина з них має відзнаки та нагороди за участь у змаганнях.

Під час обстрілів загинуло 5-місячне лоша, четверо коней зазнали травм.

конюшня у старому салтові
Пошкодження конюшні внаслідок російських обстрілів, Старий Салтів, Харківська область, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Після деокупації навесні 2022 року Олексій залишився доглядати тварин. Каже, зараз він опікає 28 породистих коней, частина з них має відзнаки та нагороди за участь у змаганнях.

Під час обстрілів загинуло 5-місячне лоша, четверо коней зазнали травм.

Поранення одного з них — Бантика — не загоюється вже півтора року: "На ньому каталися, він у нас запрягається у віз. В основному все робив він. Заробляв на зайву миску вівса. Обстріл був і його трошки поранило. Вже півтора року. Лікар приїздив, розрізав одну рану — уламок витягнув, сказав, що другий уламок має вийти сам, але поки не виходить. Тому бажано, щоб ветеринар приїхав подивився його".

У серпні про покинутих коней дізнався поліцейський офіцер Старосалтівської громади Денис Керпек.

поліцейський Денис Керпек
Денис Керпек. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Нині разом з напарником Дмитром Новицьким поліцейські допомагають конюху Олексію доглядати за тваринами: привозять сіно, шукають ветеринарів.

"Нам по-людськи цих тварин шкода, ми намагаємось максимально з ними проводити час, іноді цілодобово тут буваємо, бо треба і свою роботу виконувати, і за конями доглядати. Як можна дивитися, що вони недоїдають, мучаться? Про власника не можу коментувати, бо я поліцейський. Я думаю, життя розсудить.", — розповідає Денис Керпек.

За його словами, зараз неможливо віддати коней, бо всі документи на тварин забрав власник кінного комплексу.

"Інформації, де власник комплексу, немає, немає і його родичів, контактів. Немає ніяких документів на коней, нічого немає. Без власника ми нічого не можемо з ними зробити: ні віддати, ні привласнити", — сказав поліцейський.

покинутий кінь у старому салтові на харківщині
Коні у Старому Салтові, Харківська область, січень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Їжу для коней, каже Олексій, надають волонтери, допомагають і місцеві фермери.

"В середньому кожному коню потрібно 25 кілограмів сіна і 2 кілограми вівса в день. Все інше — фрукти, овочі — вони все їдять, але це вже як вийде. Потрібна допомога в кормах: сіно, солома, овес. Нам інколи привозять, але бувають перебої, не завжди виходить, щоб вони кожного дня їли. Буває, я економлю, віддаю потрошки, чекаю до наступного постачання, але не завжди так виходить", — говорить Олексій.

За словами поліцейського Дениса Керпека, зараз в громаді шукають законну можливість забрати коней під опіку або передати їх в інше місце, де тварини матимуть догляд.

"Громада намагається самотужки це питання вирішити, допомагають волонтери також. 28 коней — витрати дуже великі. Найголовніше — це проблема з сіном і ветеринарами. Ми зв’язуємося, ветеринари приїжджають, дивляться коней, які були поранені, оглядає інших коней. Бо так візуально дивишся — вони ніби усі в порядку, а що там всередині відбувається — це треба, щоб дивився спеціаліст", — говорить Керпек.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок