Магазин запчастин у Харкові вдруге пошкоджений внаслідок ударів по Київському району 10 січня: розповідь власниці

Магазин запчастин у Харкові вдруге пошкоджений внаслідок ударів по Київському району 10 січня: розповідь власниці

удар харків, вибух харків, парк готель, park hotel, харків 10 січня, автозапчастини
Магазин автозапчастин навпроти готелю в Київському районі Харкова, по якому ввечері 10 січня влучили ракети РФ, 11 січня 2024 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Внаслідок влучань по готелю в Київському районі Харкова ввечері 10 січня пошкоджень зазнав магазин автозапчастин навпроти: побиті стелажі, вікна, двері, обвалена стеля.

Власниця Олена Онищенко розповідає: коли ввечері 10 січня дізналася, що ракети влучили по вулиці Шевченка, де розташований магазин, — виїхала туди.

"Телефоную в поліцію, й питаю, як мені виїхати — у мене там бізнес. Мені кажуть: "Ви не можете, комендантська година". А я ж не можу сидіти. Сідаю в автівку, їду сюди, порушую. Мене зупиняють, я пояснюю. До мене ставляться по-людськи, пропускають. Зупинила автівку, дійшла сюди пішки. Мені всі казали: "Будьте обережні, дивіться під ноги", — згадує Онищенко.

Фото: Суспільне Харків
Поліцейські сказали, що будуть охороняти всю ніч: "Не переживайте, їдьте додому". А в мене ж удома дитина залишилася. Я з 5-ї ранку приїхала з помічниками, й усі почали прибирати

В автомагазині прибирають наслідки атаки.

"Щось потекло — мастила, рідина автомобільна. Щось знаходимо — складаємо. Прибираємо і дивимось, що вціліло, а що – ні. Не уявляю як працювати. Немає електрики. Ми тут вже давно працюємо. Я тоді народила дитину – йому 14 років. Ось стільки й працюємо", — каже Онищенко.

Магазин автозапчастин навпроти готелю в Харкові, в який влучили ракети РФ ввечері 10 січня
Магазин автозапчастин навпроти готелю в Харкові, в який влучили ракети РФ ввечері 10 січня, 11 січня 2024 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Магазин автозапчастин зазнав пошкоджень вдруге: у лютому 2022 року вулицею Шевченка намагалися просунутися росіяни.

"Перший раз було — в автівку попали. Не знаю чим, простріляна вона була. Теж було скло вибите в магазині. Залетіло звідкись. Це — вже другий раз. Більш масштабно. Якраз у лютому, коли вони заїжджали з Білгородської області", — пригадує підприємиця.

Тоді, щоб відновити пошкодження, власниця бізнесу взяла 1 млн гривень у кредит за державною програмою. Олена Онищенко не впевнена, що зможе отримати допомогу на відновлення вдруге: "Не знаю, чи будуть нам допомагати, чи будуть зашивати ОСП вікна".

Магазин автозапчастин навпроти готелю в Киʼвському районі Харкова, в який влучили ракети РФ ввечері 10 січня
Магазин автозапчастин навпроти готелю в Харкові, в який влучили ракети РФ ввечері 10 січня, 11 січня 2024 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Що відомо про удари по Харкову ввечері 10 січня

У Харкові ввечері 10 січня пролунали вибухи: перший вибух чули о 22:31, другий — о 22:32. Росіяни поцілили у будівлю готелю в Київському районі.

На місці ударів експерти знайшли уламки ракет С-300, розказала речниця поліції Харківщини Олена Баранник.

"Одна ракета потрапила в землю біля фасаду будівлі, друга — в дах будівлі з подальшим частковим руйнуванням задньої частини готелю", — повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Станом на 14:01 11 січня, відомо про 13 поранених, до 10 людей доставили до лікарні.

У готелі на момент удару перебували девʼятеро людей, серед яких двоє журналістів з Грузії та Німеччини, повідомили в пресслужбі Харківської облпрокуратури.

Інші четверо поранених — жителі будинків, що розташовані поруч із закладом, повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. За його даними, 71-річна жінка, почувши вибух, побігла ховатися до укриття, але впала в льох та зламала хребет. 35-річний адміністратор готелю — у тяжкому стані.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок