У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим

У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим

Прощання з Кривцовим.
Труну Максима Кривцова несуть до Михайлівського собору. Київ, 11 січня 2024 рік. Фото: Олександр Магула/Суспільне

У Києві сьогодні, 11 січня, попрощалися з військовим і поетом Максимом Кривцовим з позивним "Далі." Він загинув на фронті 7 січня. Опівдні воїна відспівали у Михайлівському Золотоверхому соборі. Опісля — похоронна процесія вирушила на Майдан Незалежності.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Віддати шану загиблому бійцю прийшли близько тисячі людей: родичі, друзі, військовослужбовці і ті, хто не був особисто знайомий з Максимом Кривцовим.

У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим
Кількасот людей прийшли до Михайлівського Золотоверхого собору, де відспівали Максима Кривцова. Київ, 11 січня 2024 рік. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Вшанувати пам'ять "Далі" прийшов музикант і військовослужбовець Юрко Юрченко. Вони познайомилися ще у 2015 році. Каже, що на вірші Кривоцова створив пісню "Жовтий скотч".

"Його вірші дуже незвичні, вони ні на кого не схожі, дуже глибокі і дуже широкі. Коли їх читаєш, перед очима перебігає сама картина. Тобто вони оживають. Є такі вірші, які на музику зовсім не лягають, вони самодостатні. Вірш про Бучу, наприклад, який облетів весь світ", — розповів Юрко Юрченко Суспільному.
У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим
Людина прийшла на церемонію прощання з Максимом Кривцовим зі його збіркою "Вірші з бійниці". Київ, 11 січня 2024 рік. Фото: Олександр Магула/Суспільне

"Далі" був особливий, світлий і зовсім не схожий на воїна, пригадує музикант.

"Хто не народжений для війни, так це Макс. Він мав жити, писати. Для мене це свята людина", — каже Юрко Юрченко.
У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим
Церемонія прощання з Максимом Кравцовим на Майдані Незалежності. Київ, 11 січня 2024 рік. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Військовий Нацгвардії Ілля служив з Максимом в одному батальйоні у 2017 році. Хлопці не дружили, утім кілька разів спілкувалися. Ілля згадує про "Далі", як про дуже неординарну і доброзичливу особистість.

"У нього вигляд був дуже цікавий, він привертав увагу своєю інтелігентністю і такою цікавою манерою говорити. Слідкував за його творчістю, цікаво було читати. Відгукувалось, бо він писав на військові теми. Коли дізнався про його загибель, це збило мене з ніг", — розповів Ілля.
У Києві попрощалися з поетом та військовим Максимом "Далі" Кривцовим
Військові накривають труну Максима Кривцова прапором під час церемонії прощання на Майдані Незалежності. Київ, 11 січня 2024 рік. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Поховають Максима "Далі" Кривцова у п'ятницю, 12 січня, у Рівному.

Максим Кривцов пішов на війну добровольцем у 2014 році. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників війни на Донбасі та у Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення у лютому 2022-го повернувся до лав ЗСУ. Продовжував писати вірші та прозу. Мав незавершений роман.

Поезія Максима Кривцова звучала у межах проєкту Радіо Промінь "День, якого не повинно бути".

7 січня стало відомо, що він загинув на фронті.

Його збірку віршів "Вірші з бійниці" розкупили за один день, тому видавництво "Наш Формат" оголосило про початок передзамовлення на новий тираж, який орієнтовно вийде у лютому.

Всі кошти від продажу теперішнього і майбутніх накладів, а також електронних примірників збірки перераховуватимуть родині Кривцова та громадській організації "Реформація" на просвітницькі книжкові проєкти для військових.

На початок