Їжа для птахів взимку: як підгодувати, аби не нашкодити — пояснення орнітолога з Черкас

Їжа для птахів взимку: як підгодувати, аби не нашкодити — пояснення орнітолога з Черкас

На території Черкаської області залишилися зимувати понад сто видів птахів. Утім під час морозної та снігової погоди їм важко знайти їжу, аби вижити.

Як та чим слід підгодовувати, пернатих, аби не нашкодити, повідомив орнітолог, директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Максим Гаврилюк.

Щозими одинадцятикласник Артем Поліщук разом з однокласниками майструють годівнички для птахів. Розповів, що таке заняття до снаги всім, зробити годівничку можна за пів години:

"Треба якось допомагати їм, щоб надалі вони могли жити і радувати своїм співом нас. Можна зробити годівничку за хвилин тридцять, але якщо ми виготовляємо з дерева, то це буде займати трішки більше часу через те, що потрібно зробити точні виміри, потрібно розрахувати наскільки вона буде масштабна, для якого виду птахів вона буде пристосована".

Їжа для птахів взимку: як зробити годівничку
Фото: Суспільне Черкаси

Для виготовлення годівничок йде те, що є під рукою і навіть будівельні відходи – розповів вчитель трудового навчання Віталій Ложка:

"Фанери, реєчки йдуть. Іноді компонуємо: об’єднуємо обробку дерева і обробку жерсті, робимо кришу жерстяну, або інші елементи композиції годівнички. Матеріали беруться із спонсорської допомоги батьків, і в школі відшукуємо ті матеріали, які є".

Допомога для птахів взимку: як виготовити годівничку
Фото: Суспільне Черкаси

Як підгодувати птахів взимку, аби не нашкодити — пояснення орнітолога з Черкас
Фото: Суспільне Черкаси

Школярка Дарʼя Гайворонська допомагала розвішувати годівнички. Розповіла, чим вони годують птахів:

"Ми зараз встановили годівничку для синичок, для маленьких видів птахів, синички, горобці. Насипали їм туди різного виду зерна. Тут пшениця, перловка, різні види".

Їжа для птахів взимку
Фото: Суспільне Черкаси

Орнітолог з Черкас Максим Гаврилюк
Орнітолог з Черкас Максим Гаврилюк. Фото: Суспільне Черкаси

Чи вдалий такий вибір корму для птахів, пояснив орнітолог та директор інституту природничих і аграрних наук, Максим Гаврилюк.

"Найбільш універсальним кормом для більшості птахів є не смажене не солоне насіння соняшнику. Універсальним кормом є також несолоне сало".

Серед заборонених продуктів:

"Не можна годувати смаженим, не можна птахам давати солону їжу, тому що їм потрібно буде потім багато пити, не можна птахам давати зіпсовану їжу".

З його слів цьогоріч зимувати на Черкащині залишилося приблизно 120 видів птахів.

"Багато з них є рідкісними і треба бути професійним орнітологом, щоб його десь побачити. Навіть в межах міста Черкаси понад 30 видів можна зустріти, особливо, якщо відвідати парк".

Утім поповнювати запаси в годівничках люди мають не лише взимку, а протягом всього року, додав Максим Гаврилюк.

"Насипаючи туди корм ми зменшуємо їхню смертність і таким чином підтримуємо їхню природну популяцію".

Як підгодувати птахів взимку, аби не нашкодити — пояснення орнітолога з Черкас
Фото: Суспільне Черкаси

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок