Захисник протезувався у США і мріє бігати навколо тернопільського ставу

Захисник протезувався у США і мріє бігати навколо тернопільського ставу

Ветеран російсько-української війни Сергій Дзюбановський протезувався у США. Він втратив ногу в червні 2023 року. Зараз вчиться заново ходити та мріє бігати навколо тернопільського ставу.

Захисник має позивний "Спрінтер".

"Піти – це дійсно незабутньо. Перший раз пройшов 150 метрів. Звісно, воно натерло, збирається піт, але це все дрібниці. Я йшов".

тернопільський став
Сергій Дзюбановський на набережній тернопільського ставу. Суспільне Тернопіль

До війни Сергій працював у Польщі, повернувся додому й добровольцем пішов у військо. Потрапив у 47 окрему штурмову бригаду. Поранення отримав на Запорізькому напрямку.

"Був обстріл, уламки пройшли на виліт, зламавши мені малу променеву кістку, а побратима просто посікло. Я зумів не розгубитися".

протез
Один із протезів ветерана. Суспільне Тернопіль

Протезувався Сергій Дзюбановський у Сполучених Штатах Америки. Там був більше двох місяців.

"Я їхав з твердою ціллю почати бігати, один протез мені подарували, інший придбав за свої кошти. Моя нога ще рік буде зменшуватися і вона стане такою, з якою змушений буду жити все своє життя. І от до року часу, я думаю, потрібно гіпс та пластик змінити на карбон. Тобто, цей матеріал стане матовим, темним, холодним".

протези
Сергій Дзюбановський має два протези. Суспільне Тернопіль

Сергій каже, один протез використовує для щоденної ходьби, інший для бігу.

"Є вайнер, є це дві шкарпетки, які одягаю для щільності та заповнення порожнечі всередині. Я використовую, щоб менше травмувати низ самої кінцівки каучуковий шматочок. Звісно, потрібні адаптивні штани, які дають можливість краще рухатись і одягати, бо виникають проблеми, коли одягаєш через звичайні штани".

протез
Один із протезів захисника. Суспільне Тернопіль

На початок