Ситуація з COVID-19 у низці країн ЄС гірша, ніж у березні — звіт Єврокомісії

Ситуація з COVID-19 у низці країн ЄС гірша, ніж у березні — звіт Єврокомісії

Ситуація з COVID-19 у низці країн ЄС гірша, ніж у березні — звіт Єврокомісії
. Ілюстративне фото, Unsplash

Нинішня ситуація з пандемією COVID-19 в деяких державах Євросоюзу та Великобританії розвивається гірше, ніж на піку поширення захворювання в березні 2020 року.

Згідно з оприлюдненим звітом Єврокомісії з оцінки ризиків від коронавірусу, підготовленим Європейським центром з профілактики та контролю захворювань, число заражень коронавірусом зростає в країнах ЄС, Європейської економічної зони (ЄЕЗ) і Великій Британії з серпня 2020 року. У документі зазначено, що це по-різному впливає на всі країни.

За даним звіту, у низці країн-членів ЄС спостерігається зростання захворюваності, яке пов'язане з підвищенням частоти тестування та інтенсивною передачею інфекції серед осіб у віці від 15 до 49 років. Натомість в інших країнах сплеск поширення коронавірусу пов'язаний з високим або динамічним рівнем підтверджених випадків серед людей похилого віку, а отже, і збільшенням кількості госпіталізованих та складних випадків.

"У деяких країнах ситуація зараз навіть гірше, ніж на піку в березні. Це викликає надзвичайне занепокоєння. Абсолютно очевидно, що ця криза не відстає від нас. Ми знаходимось у вирішальний момент, і кожен повинен діяти рішуче та використовувати ті інструменти, які ми маємо", — повідомила єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідіс на пресконференції 24 вересня у Брюсселі, утім не пояснила, про які саме країни йдеться.

Європейський центр з профілактики та контролю захворювань наголосив, що відповідні підвищені рівні передачі хвороби свідчать про те, що немедикаментозні втручання не досягли запланованого ефекту або тому, що дотримання заходів не є оптимальним, або тому, що заходів недостатньо для зменшення або контролю впливу. У звіті також підкреслюється, що "вразливість населення до інфекції залишається високою".

"Наявні дані досліджень свідчать про те, що рівень імунітету у населення становить менш як 15% в більшості країн ЄС/ЄЕЗ і Великій Британії. Нинішня епідемічна ситуація в багатьох країнах викликає занепокоєння, оскільки вона створює підвищений ризик інфікування уразливих осіб і медичних працівників, особливо у сфері первинної медико-санітарної допомоги, і вимагає цілеспрямованих дій у сфері охорони здоров’я", — йдеться у звіті.

Що відомо

  • У світі станом на ранок 24 вересня зареєстрували 32 мільйони 90 тисяч випадків COVID-19. Активними залишаються 7,4 мільйона випадків коронавірусу. Одужали після хвороби 23,6 мільйона осіб, померли – 981 тисяча пацієнтів.
На початок