У Звягелі перейменували вулицю на честь полеглого Героя України Андрія Верхогляда

У Звягелі перейменували вулицю на честь полеглого Героя України Андрія Верхогляда

Андрій Верхогляд
У Звягелі з'явилася вулиця на честь полеглого Героя України Андрія Верхогляда. Колаж: Суспільне Житомир

Наприкінці грудня у Звягелі на Житомирщині вулицю Співдружності перейменували на вулицю полеглого Героя України Андрія Верхогляда, який народився і виріс у Звягелі.

Про це Суспільному розповів начальник управління культури і туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

"Так, депутати Звягельської міськради 21 грудня на сесії одноголосно підтримали проєкт рішення про перейменування вулиці Співдружності на вулицю Андрія Верхогляда. Як я вже й казав вам раніше, вулицю Співдружності обрали для перейменування на вулицю імені Андрія Верхогляда невипадково. Ми консультувалися з родиною Андрія, з місцевими жителями, шукали прив'язки. Вулиця Співдружності — це вулиця, на якій Андрій жив, також там розташований ліцей, у якому він навчався. Жителі вулиці Співдружності теж виступали за це перейменування", — сказав Олександр Широкопояс.
Андрій Верхогляд
Андрій Верхогляд. Звягель, Житомирщина, 21 червня 2023 року. Фото: Тетяна Дукач для Суспільного Житомир

Раніше Суспільне повідомляло, що громадські обговорення щодо перейменування вулиці Співдружності на вулицю Андрія Верхогляда проходили з 6 жовтня до 6 грудня 2023 року. 11 грудня комісія з питань топоніміки Звягельської міськради розглянула результати громадських обговорень і рекомендувала вулицю Співдружності до перейменування на вулицю імені Андрія Верхогляда.

Що відомо про комбата 72-ї бригади імені Чорних Запорожців Андрія Верхогляда

Командир батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців підполковник Андрій "Лівша" Верхогляд з дитинства мріяв стати військовим. Військовими були його дід та батько, цю ж професію обрали собі й Андрій та його брат Дмитро. Андрій воював за Україну з 2016 року, мав кілька поранень, але щоразу повертався на фронт.

У 2014 році, коли почалася російсько-українська війна, Андрій був на другому курсі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. У 2016 році після дострокового випуску з академії молодий військовий потрапив на передову. Спершу воював на волноваському напрямку. А наприкінці січня 2017 року підрозділ під командуванням Верхогляда захищав Україну на території авдіївської промзони. Там Андрій отримав перше поранення.

У січні 2017 року Андрій Верхогляд разом із Андрієм Кизилом та побратимами взяв позицію "Алмаз", яку в якості опорного пункту використовували війська ворога. Андрій Кизило, котрому згодом посмертно присвоїли звання Героя України, та ще двоє бійців загинули. А Андрій Верхогляд разом з іншими бійцями утримував позицію і відбивав численні атаки противника до підходу основних сил першого механізованого батальйону. Після тих боїв президент України відзначив високими державними нагородами військовослужбовців 72-ї бригади. 21-річний Андрій Верхогляд і 23-річний Василь Тарасюк були призначені командирами рот першого механізованого батальйону 72-ї ОМБр.

22 червня 2022 року 27-річний Андрій Верхогляд загинув у бою на Світлодарській дузі. 11 грудня йому присвоїли звання Героя України (посмертно). 20 січня 2023 року майору Андрію Верхогляду посмертно присвоїли звання підполковника. Погони підполковника на його могилу, як і заповідав Андрій, привезла співачка Надя Дорофєєва.

Кореспонденти Суспільне Житомир поспілкувалися з рідними та близьми Андрія Верхогляда, які у відеосюжеті розповіли, яким був Андрій за життя: чого хотів, про що мріяв та чого прагнув.

За життя Андрій здобув недержавне звання "Народного героя України" – нагороду йому вручили у 2017 році. У тому ж 2017 він став кавалером ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, а у березні 2022 року – ІІ ступеня. У 2019 році Андрій увійшов до списку 30-ти молодих лідерів віком до 30 років за версією видання "KyivPost".

  • Про Андрія Верхогляда, як одного з молодих командирів у війні проти Росії також розповідає фотопроєкт Суспільного.
  • Іменем Андрія Верхогляда назвали одну з вулиць у Києві і присвоїли його ім'я ліцею на Київщині.
  • Першого вересня у Звягелі відкрили меморіальну дошку комбату 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, яку встановили на фасаді ліцею №11, випускником якого був Андрій.
  • Також у вересні Андрію "Лівші" Верхогляду посмертно присвоїли звання "Почесний громадянин мicтa Борисполя".

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок