Кропивничанка Вікторія Шпачинська першою з області відібралася на Паралімпіаду-2024. Як це було

Кропивничанка Вікторія Шпачинська першою з області відібралася на Паралімпіаду-2024. Як це було

Кропивницька легкоатлетка Вікторія Шпачинська торік першою зі спортсменів з Кіровоградської області здобула ліцензію на виступ на Паралімпійських іграх 2024 року в Парижі, вигравши медалі чемпіонатів України та світу.

Чемпіонка світу та Європи зі штовхання ядра серед паралімпійців Вікторія Шпачинська 2023 року здобула чотири медалі на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Це дозволило їй відібралася на Паралімпіаду-2024 у Парижі. Суспільному спортсменка розповіла про здобутки за рік та як готується до змагань.

Перший етап відбору на Паралімпіаду Вікторія пройшла на міжнародному турнірі з легкої атлетики в Об’єднаних Арабських Еміратах, який відбувся в лютому 2023 року. В Дубаї вона виборола медаль завдяки спробі на 12 метрів 20 сантиметрів.

"Перехвилювалася – посіла третє місце. Але результат, звичайно, смішний був (звичні для кропивничанки результати – понад 13 метрів – ред.)".

Нормативом для відбору на чемпіонат світу у Парижі для штовхальниць ядра на цьому турнірі був результат 11 метрів, сказав тренер Вікторії Шпачинської Олег Соколовський.

"Ми 2022 року не брали участь у міжнародних стартах, тож потрібно було всій Національній збірній показати заявочний результат, який давав би їм право бути допущеними до чемпіонату світу у Парижі, де розігрували наші ліцензії".

У червні 2023 року Вікторія Шпачинська, сказала, стала третьою на Глобальних іграх серед атлетів з порушеннями розумового та фізичного розвитку, які відбулися у Франції.

"Я дала понервувати своїм суперницям – двом дівчатам з Еквадору".

Крім того, у червні кропивницька спортсменка перемогла на чемпіонаті України в Луцьку і поїхала в Париж на чемпіонат світу серед паралімпійців.

Учасниками світової першості стали тисяча триста параатлетів зі 107 країн світу. 31 спортсмен представляв Україну.

"Я посіла третє місце. Для мене це був шок, тому що боротьба була серйозною".

Третє місце на чемпіонаті світу дозволило Вікторії Шпачинській завоювати ліцензію на участь у Паралімпійських іграх, сказав її тренер.

"Є напрацювання позитивні, та є й елементи, над якими ми ще працюємо".

Для Олега Соколовського Паралімпіада у Парижі – шоста. На попередніх його вихованки здобули вісім медалей.

Зі слів спортсменки, до Паралімпіади готуються постійно – як психологічно, так і технічно.

"Помилки були, але працюємо над тим, щоб їх повністю прибрати і вийти, бажано, на перше місце".

Зі слів Олега Соколовського, окрему увагу приділяють психологічній стійкості.

"Є моменти емоційної підготовки й технічні моменти у період фінальних змагань – цих шести спроб, які надаються учасникам, коли вже розігрують медалі. Є проблеми, над якими ми працюємо".

Тренер розраховує, що ще одна його вихованка, Анастасія Мисник, здобуде ліцензію на участь у Паралімпіаді.

"Анастасія Мисник травмована, але термін отримання ліцензій продовжили до кінця травня. Вона готується до чемпіонату світу в Японії, де будуть розігрувати путівки на Паралімпійські ігри".

Паризькі Паралімпійські ігри відбудуться з 28 серпня по 8 вересня 2024 року.

На початок