Вибухи у Харкові, понад 60 людей поранені. Головні новини Харкова та області 2 січня

Вибухи у Харкові, понад 60 людей поранені. Головні новини Харкова та області 2 січня

Вибухи у Харкові, понад 60 людей поранені. Головні новини Харкова та області 2 січня
. Фото: Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 2 січня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

У Харкові пошкоджена освітня установа

Армія РФ завдала ударів по Харкову ракетами С-300, попередньо повідомив Синєгубов. За його даними, пошкоджена освітня установа.

Станом на 23:30 поранених немає, написав Синєгубов.

У Харкові РФ влучила поряд з житловим будинком

У Харкові зафіксували влучання поряд з житловим будинком, повідомив міський голова Ігор Терехов. За його даними, там вибиті вікна. Інформацію про поранених уточнюють.

У Харкові вдруге за день лунають вибухи 2 січня

Вибухи пролунали у Харкові ввечері 2 січня. У місті та області оголошена повітряна тривога.

Перший вибух чули о 22:32, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків. Ще один о 22:34. Третій пролунав о 22:35.

За п'ять днів РФ пошкодила ракетами у Харкові понад 130 будинків

У Харкові з 29 грудня по 2 січня внаслідок ракетних ударів РФ пошкоджені понад 130 будинків.

Про це повідомила пресслужба міської ради. За її даними, найбільше пошкоджених будівель у Київському районі — 64.

"У Шевченківському районі вибито понад 2 тис. вікон у квартирах і 685 — у місцях загального користування. Також пошкоджено три покрівлі. Опалення підключили у трьох з восьми будинків. Без електропостачання залишаються три будинки. У деяких відсутній газ", — сказано у повідомленні.

По Харкову 2 січня вдарили три ракети "Іскандер-М" — слідчі

Усі три ракети, якими вдарили 2 січня по Харкову — ракети типу "Іскандер-М".

Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Вибухотехніки провели детальніший аналіз та перевірку уламків і дійшли висновку, що по середмістю росіяни били цього разу "Іскандерами". Попередня інформація про те, що однією з ракет був "Кинджал", не підтвердилася. Спеціалісти продовжують роботу з уламками", — сказано в повідомленні.

Харків 2 січня Суспільне Харків
Наслідки ударів по Харкову, 2 січня 2024 року. Фото: Сергій Болвінов/Facebook

Внаслідок ударів по Харкову поранені 62 людини, одна жінка померла

Кількість поранених внаслідок ударів РФ по Харкову 2 січня зросла до 62 людей.

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

За її даними, ще одна 91-річна жінка померла.

Кількість пошкоджених будинків внаслідок ранкових обстрілів міста Харкова зросла до 55

Про це повідомила пресслужба міської ради.

"У Шевченківському районі вибито понад 2 тис. вікон у квартирах і 685 — у місцях загального користування. Також пошкоджено три покрівлі. Опалення підключили у трьох з восьми будинків. Без електропостачання залишаються три будинки. У деяких відсутній газ", — сказано у повідомленні.

З 29 грудня по 2 січня в Харкові пошкоджено понад 130 житлових будинків, найбільше — у Київському районі (64).

"Держпром — це пам'ятка національного значення і світовий зразок авангардної архітектури" — архітектор

Будівля харківського Держпрому є це пам'яткою національного значення і світовим зразком авангардної архітектури, розповів Суспільне Харків архітектор Віктор Дворніков.

Держпром
Будівля Держпрому у центрі Харкова, 2 січня 2024 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

"Єдина, такого масштабу будівля, яка поєднала у собі всі ідеологічні надбання. Для Харкова, мабуть, це є найвизначнішою пам'яткою архітектури. Пошкодження, які відбулися сьогодні зачепили майже всю північно-західну частину будівлі. Там деформовані та вибиті вікна. Обсяг, який там є, то це дуже масштабні роботи. Сьогоднішні пошкодження впливають на стан будівлі, бо порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення, а це досить серйозна проблема", — каже Віктор Дворніков.

Держпром зазнав пошкоджень внаслідок атаки РФ на Харків 2 січня

Держпром — пам'ятка національного значення — пошкоджений внаслідок російських ракетних атак на Шевченківський район Харкова 2 січня.

Про це Суспільне Харків розказав директор Держпрому Микола Чехунов.

Держпром
Закриті вікна у Держпромі після ударів РФ по Харкову, 2 січня 2024 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

"Стіни не пошкоджені, у нас вибиті вікна, вітражі. Зараз ми зашиваємо osb і все. Всередині якихось великих пошкоджень немає. Зараз сказати скільки вибито вікон та вітражів не можу. Від ранку працівники закривають вікна, нам привезли матеріали, кілька організацій організували роботи, щоб сьогодні ми встигли все зашити", — сказав Чехунов.

Як у Харкові мешканці пошкоджених обстрілами будинків зустріли Новий рік

Житель Харкова Даніїл Захаров залишився без житла та новорічного салату — його він якраз різав, коли ввечері 30 грудня у двір будинку вдарила російська ракета. Замість свята чоловік розбирав завали у квартирі.

Як повідомив речник міськради Юрій Сидоренко, внаслідок російських ударів по Харкову 30 та 31 грудня пошкоджень зазнали 76 житлових будинків. На якій стадії відновлювальні роботи і як мешканці цих будинків зустріли Новий рік — репортаж Суспільного.

Поранені у Харкові: дані на 16:00

Внаслідок ударів по Харкову поранені 52 людини. Станом на зараз у медзакладах перебувають 27 поранених, з них шестеро дітей. Четверо госпіталізованих дітей — у легкому стані, ще одна дитина лікується амбулаторно. Двоє дорослих — у важкому стані.

Про це в етері нацмарафону розповів начальник ОВА Олег Синєгубов.

"В епіцентрі обстрілу пошкоджені близько 40 будинків, з них 6 – тимчасово без опалення. На місцях працюють відповідні служби для якнайшвидшого відновлення будинків та підключення їх до опалення. Всі пошкоджені приміщення цілодобово охороняють правоохоронці", — сказано в повідомленні.

За даними Синєгубова, по Шевченківському району завдали ударів ракетами типу "Іскандер-М".

550 вікон вибиті в головному корпусі університету ім. Каразіна внаслідок удару РФ по Харкову 2 січня

Внаслідок ракетних ударів РФ по Харкову 2 січня 550 вікон вибиті у будівлі головного корпусу Каразінського університету.

Про це Суспільне Харків розповіла речниця університету ім. Каразіна Лілія Змій. "Найбільше постраждали старі вікна з дерев'яними рамами з хімічної сторони будівлі, ближчої до будівлі Держпрому. Каразінці ліквідують наслідки чергового російського злочину: прибирають уламки та закривають віконні рами", — сказала речниця.

Пошкоджений внаслідок ударів РФ головний корпус університету ім. Каразіна, Харків, 2 січня 2023 року
Фото: Вікторія Якименко, директорка Центру звʼязків з громадськістю

Наслідки ударів по Харкову

Репортаж Суспільне Харків з Шевченківського району

РФ не цілилася у військові об'єкти: керівник поліції Харківщини коментує наслідки влучання

Володимир Тимошко висловив свою думку про мету РФ.

Куди звертатися жителям Шевченківського району: дані Терехова

Якщо ви залишилися без житла або ваше житло частково зруйноване, якщо вам потрібна допомога в тимчасовому проживанні або в речах першої необхідності, можете звернутися за телефонами: (057) 760-72-41, (057) 725-29-93, написав Терехов.

Кількість поранених збільшилася до 52 людей

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

Кількість поранених збільшилася до 50, з них шестеро — діти

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"У результаті ранкової атаки постраждало вже 50 людей (з них 6 дітей), одна людина загинула. Всі пожежі ліквідовано. Рятувальники проводять дорозвідку та перевірку житлових приміщень", — сказано в повідомленні.

У Харкові два будинки без води, шість — без опалення внаслідок ударів РФ

Через пошкодження внаслідок влучань два будинки залишаються без водопостачання, шість — без опалення. Крім того, є проблеми з газо- та електропостачанням.

Про це 2 січня в ефірі національного телемарафону розповів міський голова Ігор Терехов, повідомила пресслужба міської ради.

"Вночі очікуємо зниження температури, тому важливо оперативно закрити контури пошкоджених будинків та відновити теплопостачання. Працюють фахівці", — цитує пресслужба Терехова.

Які ракети влучили у центр Харкова: дані поліції

Два влучання по центру Харкова були ракетами "Іскандер-М", повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. Інше влучання було "Кинджалом" — це попередньо встановили вибухотехніки та криміналісти.

"Саме вона поцілила в проїжджу частину біля житлових будинків та адмінбудівлі. Там лишилася воронка, глибиною три метри та сім з половиною метрів у діаметрі", — написав Болвінов.

Пошкоджена контактна мережа на Клочківському узвозі внаслідок ударів РФ

Внаслідок ракетних ударів пошкоджень зазнала контактна мережа на Клочківському узвозі, розказав Суспільному директор Салтівського трамвайного депо Владислав Приймак. За його словами, її вже відновили, тривають роботи з розчищення трамвайних колій, близько 14:00 трамвай №12 відновить рух за маршрутом.

На 12:45 відомо про 47 поранених

Кількість поранених внаслідок ракетних ударів по Харкову збільшилася до 47 людей, повідомила пресслужба облпрокуратури.

До однієї з лікарень Харкова ушпиталили 16 людей: що відомо про стан

Серед 16 людей було двоє дітей, їх оглянули та відправили до дитячої лікарні, сказав в. о. гендиректора лікарні Костянтин Лобойко.

"Двоє дорослих лікуватимуться амбулаторно, 12 — госпіталізували у різні відділення лікарні. Серед них є троє тяжких, двох одразу прооперували. Одна тяжка жінка з пошкодженнями обличчя. Поранені — у хірургічному, травматологічному, серцево-судинному відділенні невідкладної допомоги", — сказав Лобойко.

За його словами, більшість поранених, яких привезли до його закладу, отримали уламкові пошкодження кінцівок, м'яких тканин обличчя, голови.

"Чоловік має проникаюче поранення черевної порожнини. Діти не отримали значних пошкоджень", — сказав керівник медзакладу.

41 житловий будинок пошкоджений внаслідок ударів по Шевченківському району Харкова

Дані на 11:00 повідомила пресслужба міської ради.

"У квартирах і місцях загального користування вибито близько 1,2 тис. вікон, а також пошкоджено дві покрівлі", — сказано у повідомленні.

Волонтерка Наталія Попова дістала поранення під час удару РФ по Харкову: "Скло позаходило під шкіру, ходити важко"

Як розказала Попова Суспільному, її рани обробили. Від шпиталізації відмовилася.

Я почула звук вибуху, я встигла схопити малого і закинути його у ванну. І коли сюди вже друга ракета прилетіла, мені просто пощастило, я залетіла у ванну з ударною хвилею, з дверима, а він був закритий простирадлами. І завдяки цьому в нього була лише реакція на стрес, але він цілий.

"У мене скло позаходило під шкіру, по нозі вже подіставали, що можливо було, ходити досить важко, але багато пігулок дали від болю, тому зараз добре", — сказала Наталія.

Кількість поранених збільшилася до 45, одна з поранених у комі

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"️У медзакладах Харкова перебуває 38 людей, в тому числі: четверо дітей у легкому стані; троє людей перебувають у тяжкому стані, з них одна літня жінка у вкрай тяжкому стані — перебуває в комі. Всім пацієнтам надають необхідну допомогу", — сказано у повідомленні.

Поліція цілодобово охоронятиме пошкоджені будинки, щоб уникнути мародерства

Про це повідомив керівник поліції Харківщини Тимошко.

Наслідки ударів РФ по Харкову

Репортаж Суспільне Харків з місць влучань

«Реакція з 24 лютого 2022 року одна — нічого нового»: мешканка будинку в Харкові про удар 2 січня

"Спершу влучило в наш будиночок комунальників у сквері, він загорівся. За хвилин 5-10 на тій стороні будинку почули другий вибух, дуже сильний, думали що розвалиться дім. Попадали речі, ліжка їздили по хаті. Металопластикові вікна повідкривалися, деревʼяні — повилітали", — розповідає про момент влучання жителька будинку на проспекті Незалежності Світлана Тихонова.

Загиблій під час ракетного удару по Харкову у березні мало виповнитися 92 роки

Про це Суспільне Харків сказав зять померлої Владислав Коршунов.

"Це моя теща. Коли пролунав вибух, вона сиділа в коридорі, їй стало зле, вона втратила свідомість. Я був у коридорі, а дружина на кухні, ми цілі. В березні тещі мало б виповнитися 92 роки", — сказав Коршунов.

"Зазнали психологічного стресу": у зоопарку Харкова розповіли про стан тварин після російських ударів

Про це Суспільне Харків розповіла речниця зоопарку Жанна Сусло.

"З тваринами загалом все добре, тобто ніхто не постраждав. Звичайно, що від вибухів, від цих звуків тварини зазнали психологічного стресу. Але наскільки цей стрес був сильним та як вплине на поведінку тварин надалі, поки говорити зарано", — розповіла Жанна Сусло.

За її словами, спеціалісти будуть спостерігати за кожним з видів тварин.

"Розпорядок сьогодні для них буде збережений, як завжди. Змін у годуванні не буде", — зазначила речниця.

Серед поранених п'ятеро дітей

В результаті ракетних ударів РФ по центру Харкова загинула 91-річна жінка, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"Станом на зараз відомо про 44 постраждалих. Серед них 5 дітей: 3 хлопчики — 9 років; дівчатка 6 і 13 років. У потерпілих дітей – вибухові травми, забої, акубаротравми, гострі реакції на стрес. Також поранень зазнали 24 жінки віком від 19 до 84 років і 15 чоловіків — від 24 до 60 років", — сказано у повідомленні.

До лікарень ушпиталили 28 людей, серед яких троє дітей. Вони у середньому стані тяжкості.

44 людини зазнали поранень внаслідок ранкових ударів РФ

Про це повідомив керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. За його даними, одна людина загинула. Дані ще встановлюються.

"Вибухотехніки, які працюють на місцях, сходяться на тому, що було три влучання, один вибух побутового газу — інформація уточнюється. Найімовірніше, це Іскандер-К чи Кинджал. Кинджал походить від Іскандера — він був зроблений як опрацювання Іскандера. Зараз це питання вивчаємо. Це найкоштовніша ракета РФ", — сказав Тимошко.

Обстріл по центру міста. Ми розуміємо, що цілилися не в військові об'єкти. Завдано ударів з метою знищення мирного населення, примусу харків'ян здатися.

Внаслідок ударів по Харкову виникли три пожежі

"Виникло 3 пожежі на загальній площі 50 кв.м. Горіло складське приміщення, кіоск, речі в підвалі одного із житлових будинків, легкові автомобілі та газ, який витікав із пошкодженої газової труби", — повідомили у пресслужбі ДСНС.

Четверо поранених у тяжкому стані

Про це повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"За попередніми даними, постраждала 41 людина, з них двоє – діти, вони перебувають у лікарні. 17 потерпілих госпіталізували: чотири – у тяжкому стані", — сказано у повідомленні.

Авто Дмитра Булаха пошкоджене внаслідок ударів РФ

Про це депутат Харківської міської ради та голова антикорупційного центру Дмитро Булах повідомив у соцмережі. Поранень не зазнав.

Поранення отримала волонтерка Наталія Попова

Про це вона повідомила у Facebook.

"Хочу подякувати екстренці за швидке прибуття на допомогу. Склом порізало обличчя та вийняли скло з ніг. Від госпіталізації відмовились. Ми втратили все. Волонтерського бусу який пережив все, також більше нема. 30 метрів до воронки. Наш ворог як і завжди безжальний і б’є по дітях. Ненавидіти сильніше вже неможливо", — написала Попова.

Коментар Ігоря Терехова

Дані, що РФ атакувала "Кинджалами" повідомив і міський голова Ігор Терехов.

Кількість поранених збільшилася до 41

О 09:26 Синєгубов повідомив, що поранені 41 людина, одна загибла — жінка.

Ракетами С-300 атакували Харків 2 січня

Про це розповів у етері марафону "Єдині новини" очільник ОВА Олег Синєгубов.

"За даними ППО, приблизно дві ракети — "Кинджал". Інформація ще перевіряється", — розказав Синєгубов.

Кількість поранених збільшилася до 22

О 09:05 Синєгубов повідомив, що поранені 22 людини, 16 з них ушпиталили.

Що відомо про влучання поблизу будинку: інформація кореспондента Суспільного

На місці влучання поблизу житлового будинку у Шевченківському районі Харкова рятувальники обстежують прилеглі території, шукають поранених, повідомляє кореспондент Суспільного. Внаслідок удару у будинках поруч пошкоджені перекриття, повилітали вікна. Згорів один автомобіль, ще кілька — пошкоджені. Сталася пожежа в нежитловій споруді.

Кількість поранених понад 20, одна людина загинула

Про це повідомив керівник ОВА Синєгубов.

"Близько 07:30 окупанти завдали ударів по центральній частині міста Харків, зокрема в Шевченківському районі. Вид ракет встановлюється. На цю хвилину — більше 20 постраждалих. Одна людина загинула. Пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди, інша цивільна інфраструктура, є загоряння автомобілів", — сказано у повідомленні о 08:43.

Удари РФ прийшлися по Шевченківському району Харкова

Чотири влучання — у Шевченківському районі Харкова, повідомив керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Він зазначив, що РФ вдарила по місцях, де немає військових об'єктів.

Кількість поранених зросла до семи

Про це сказав Суспільному директор облцентру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта

У поліції підтвердили чотири удари РФ

У Харкові зафіксували щонайменше чотири удари РФ. У поліції нагадали правила безпеки.

Вибухи у Харкові: є поранені

Внаслідок ударів РФ є пошкодження багатоквартирних житлових будинків, автомобілів, зайнялися пожежі, повідомив керівник ОВА Синєгубов. За його даними, на 08:12 поранені шестеро людей.

Вибухи у Харкові: коментар Терехова

Є влучання у середмісті Харкова в районах житлової забудови, підтвердив міський голова Ігор Терехов. За його словами, виникла пожежа. Інформацію про поранених встановлюють.

Четвертий вибух у Харкові

О 07:56 у Харкові було чути ще один вибух.

РФ вдарила по центру Харкова

У Харкові є влучання ракет у житлових районах в центральній частині міста, повідомляють джерела Суспільного у екстрених службах.

У Харкові пролунали щонайменше три вибухи

Вибух у місті чули о 07:30, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків. Другий — о 07:37, третій — о 07:41.

Удар підтвердив міський голова Ігор Терехов та керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

На початок