Кияни заборгували за електрику 1 млрд грн

Кияни заборгували за електрику 1 млрд грн

У Києві понад 1 мільйон споживачів електроенергії не оплачують рахунки за світло вчасно. Станом на 1 грудня 2023 року загальна сума боргу за світло в столиці становила 1 мільярд гривень.

Про це інформує енергопостачальна компанія YASNO.

У компанії констатують: останнім часом платіжна дисципліна серед населення погіршилась. Зокрема, у столиці серед боржників є 130 тис. домогосподарств, які не платять за світло понад 3 місяці. Більшість із них (близько 100 тис. абонентів) щомісяця споживають до 250 кВт/год енергії. Майже 7 тис. клієнтів YASNO не сплачують рахунки за електрику, споживаючи при цьому понад 500 кВт/год на місяць.

Енергетики наголошують, що нестабільна оплата рахунків за світло гальмує процес відновлення енергоінфраструктури, пошкодженої російськими обстрілами.

"У подальшому боржники взагалі можуть залишитися без електропостачання, коли буде скасована заборона на відключення клієнтів", — попередили в компанії YASNO.

"До переліку справ, які потрібно встигнути зробити до Нового року, додайте пункт "розрахуватися за світло". Тоді 2024-й ви розпочнете без боргів та зайвих клопотів", — зауважив гендиректор YASNO Сергій Коваленко.

Раніше у Міністерстві енергетики спростували інформацію щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року.

Що відомо про борги киян за комунальні послуги

Станом на початок вересня 2023 року кияни заборгували за гарячу воду та опалення майже 6 млрд грн. Компанія "Київтеплоенерго" закликала споживачів реструктуризувати борг і сплачувати за нього частинами.

Як укласти договір на реструктуризацію, роз'яснили у Центрі комунального сервісу.

У КМДА пояснили, що киян не відключатимуть від системи опалення через наявність заборгованості за тепло. Однак у подальшому несплата рахунків може стати приводом для виклику в суд і накладення штрафних санкцій.

На початок