Спадкування майна на тимчасово окупованих та деокупованих територіях Херсонщини — пояснення юриста

Спадкування майна на тимчасово окупованих та деокупованих територіях Херсонщини — пояснення юриста

Ексклюзивно

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на тимчасово окупованих та деокупованих територіях Херсонщини у людей виникли проблемні питання спадкування майна. Вони, як правило, виникають коли спадкоємець отримує свідоцтво про смерть спадкодавця, який проживав на ТОТ, а також за наявністю оригіналів документів на нерухоме спадкове майно.

Як реалізувати право на спадкування майна на тимчасово окупованих та деокупованих територіях? З якими проблемами стикаються люди та які шляхи їх вирішення можна запропонувати відповідно до чинного законодавства, пояснює заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

Подання спадкоємцем заяви про прийняття спадщини.

Спадщина відкривається після смерті людини або оголошення її померлою. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того, чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та від особливостей правового статусу спадкоємця як малолітньої, неповнолітньої, недієздатної особи або ж особи, цивільна дієздатність якої обмежена.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен особисто подати нотаріусу або в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців, від імені малолітньої, недієздатної особи мають подати її батьки (усиновлювачі), опікун.

До заяви про прийняття спадщини необхідно додати наступні документи:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця;
  • докази родинних відносин зі спадкодавцем (за відсутності заповіту), якими є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин;
  • заповіт (за наявності).
  • довідку про причину смерті;
  • паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) спадкоємців;
  • оригінали правоустановчих документів на спадкове майно.

Нотаріус з’ясовує відомості стосовно: факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцеперебування, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. Він заводить спадкову справу і далі необхідно почекати до закінчення строку на прийняття спадщини.

Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви (повідомлення, телеграми), що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна.

Якщо в результаті перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу.

Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі.

Час і місце відкриття спадщини.

  • Часом відкриття спадщини є день смерті людини або день, з якого вона оголошується померлою.
  • Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, зацікавлених в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

На підставі отриманої першої заяви нотаріус заводить спадкову справу, яка підлягає державній реєстрації у Спадковому.

Про строки прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За загальним правилом спадкоємець, який проживав зі спадкодавцем, вважається таким, що прийняв спадщину (за винятком якщо протягом шести місяців він не заявив про відмову від неї).

Якщо пропустили строк для прийняття спадщини

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємці, які прийняли спадщину, відмовляються давати таку згоду або ж інші спадкоємці взагалі відсутні, то у такому випадку необхідно звертатися з позовною заявою до суду.

До позовної заяви додаються наступні документи:

  • копія паспорта та ідентифікаційного номера позивача;
  • копії документів, які підтверджують право позивача на спадкування (свідоцтва про смерть; свідоцтва про народження; свідоцтва про шлюб, заповіту тощо);
  • копія документа, виданого нотаріусом, про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а у сільській місцевості – копія відповідного документа сільської, селищної ради;
  • копії документів, які підтверджують поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини та інші факти, викладені у позовній заяві;
  • квитанція, що підтверджує сплату судового збору, визначеного Законом України «Про судовий збір».

У суді позивач має довести поважність причини пропуску нею строку для прийняття спадщини. Суди, як правило, визнають поважними причинами: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.

Встановлення факту смерті спадкодавця на тимчасово окупованій території та отримання свідоцтва про смерть.

Для того, щоб мати можливість претендувати на спадщину особи, яка проживала та померла на тимчасово окупованій території України слід спочатку встановити факт смерті такої людини.

Факт смерті особи на окупованій території можна встановити у судовому порядку.

Для цього члени сім’ї померлого, їхні представники або інші зацікавлені люди мають подати заяву до будь-якого місцевого суду в Україні за власним вибором. Заявники у таких справах звільняються від сплати судового збору.

У заяві повинно бути зазначено:

  1. який факт заявник просить встановити та з якою метою;
  2. причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
  3. докази, що підтверджують факт смерті.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Під час звернення особи до суду не вимагається письмова відмова органу ДРАЦС у реєстрації такого факту. Подати заяву про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України до суду можна через Електронний суд. Така заява має бути скріплена особистим ключем (КЕП/ЕЦП) особи, яка її подає.

Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу ДРАЦСОрган державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті людини.

Після рішення суду можна звертатися до органу ДРАЦС за отримання свідоцтва про смерть і подальшого надання вказаного документа нотаріусу.

Як бути, якщо у спадкоємців відсутні оригінали документів на нерухоме спадкове майно.

Коли майно знаходиться на тимчасово окупованій або деокупованій території, де органи державної влади тимчасово не працюють, то доступ до оригіналів документів на спадкове майно може бути відсутній.

У такому випадку нотаріус роз’яснює процедуру розв'язання зазначеного питання в судовому порядку. У разі втрати документа, який засвідчує його право власності, спадкоємець може пред'явити позов про визнання його права власності.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту. Для оформлення спадщини за відсутності документів на спадкове майно необхідно:

  • звернутись до нотаріуса із заявою про відкриття спадщини у встановлені законом строки;
  • після спливу строку для прийняття спадщини отримати у нотаріуса постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій у зв’язку з відсутністю оригіналів правоустановчих документів на спадкове майно;
  • звернутись до суду із позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування (у позовній заяві слід описати факти та обставини, які підтверджують право власності на майно, додати до заяви копії підтверджуючих документів, квитанцію про сплату судового збору);
  • отримати судове рішення;
  • після набрання судовим рішенням законної сили звернутись до нотаріуса і оформити право на спадщину.

Отримання свідоцтва про право на спадщину.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок