"Школа наша загинула — і у нас подорож у часі". На Донеччині діти вчаться у 150-річній будівлі першої сільської школи

"Школа наша загинула — і у нас подорож у часі". На Донеччині діти вчаться у 150-річній будівлі першої сільської школи

Ексклюзивно

У прифронтовому Дробишевому на Донеччині попри те, що школа зруйнована, навчаються 35 дітей: для цього в селищі облаштували освітньо-консультаційний пункт. Тут вчителі Новоселівського ліцею допомагають дітям опанувати шкільну програму, проводять уроки, влаштовують свята. Місцеву школу розбили обстрілами російські війська, після звільнення селища восени 2022 року вчителі діти повернулися до навчання до будівлі старої сільської школи, яка працювала в селищі півтора століття тому.

Дробишеве було в окупації майже 5 місяців — до 30 вересня 2022 року. Після звільнення до громади повернулися діти та вчителі. Серед перших була соціальна педагогиня Алла Івкова. Згадує, як хотілося повернутися до навчання офлайн, тож вчителі школи разом з жителями Дробишева відновлювали будівлю, якій понад півтора століття, де була найперша — церковноприходська школа.

Зруйнована російськими обстрілами школа в Донецькій області, селище Дробишеве, грудень 2023 рік
Будівлю нової, сучасної школи російські війська снарядами розбити навесні 2022 року. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

"Історія шкіл селища Дробишеве починалася з 1867-го року. Це була перша будівля. Потім в нас з’явилася цегляна школа, вона була в центрі селища. На жаль, теж розбита. Потім в 1992-го року з’явилася в Дробишево третя школа — красуня. Школа в нас була дуже гарна, сучасна. На жаль, школа наша загинула. І от відбулася подорож у часі, що ми знов перейшли у найпершу школу нашого селища", — розповідає Алла Івкова.

Будівлю нової, сучасної школи російські війська снарядами розбити навесні 2022 року. Цей плакат єдине, що вдалося забрати з-під уламків школи.

Історія шкіл селища Дробишеве
Цей плакат єдине, що вдалося забрати з-під уламків школи. Кадр з відео Суспільне Донбас

В школі були дві спортивні зали, музей. Відновленню будівля не підлягає.

"Це була наша красуня, душа селища. Для нас була найрідніша, найкрасивіша школа де навчалися дітки", — згадує школу заступниця директора Новоселівського ліцею Наталя Странадко.

8-класник Павло із родиною повернувся у селище після звільнення. Про себе розповідає: любить спілкування та історію. Парубок навчається тут з першого дня відкриття освітнього пункту, з вересня. До цього, згадує, весь час навчання було онлайн.

Учень школи у деокупованому селі на Донеччині
Павло займається тут від самого відкриття освітнього пункту. Кадр з відео Суспільне Донбас

"Якщо проблеми з навчанням можуть допомогти? підтягнути якісь предмети. Дають якісь завдання. Тут спілкування з однолітками, та й веселіше, ніж вдома", — ділиться ліцеїст.

"Працюємо ми в такому режимі, що допомагаємо дітям і навчатися, і відпочивати. В такий важкий час, звичайно, найважливіше — це емоційний стан дітей, тримати їх в тонусі. Ми святкуємо всі свята, які є в календарі, зробили для них ігрову кімнату де діти можуть проводити час між уроками і організовуємо чай", — розповідає соціальна педагогиня Алла Івкова.

Вчителька з селища Дробишеве
Ялинка прикрашена, Миколая відсвяткували. В освітньому пункті Новоселівського ліцею готуються до Різдва. Соціальна педагогиня школи Алла Івкова влаштовує свята дітям. Кадр з відео Суспільне Донбас

"Діти в нас займаються в двох кімнатах: окремо 1-6 класи, інша кімната — для учнів 7-9 класів. Діти приєднуються до онлайн занять всього ліцею. І навпаки. Якщо я веду уроки, я запрошую дітей, вони сідають, мають можливість бути на уроці. А ті, хто виїхав в інші регіони України або за кордон, приєднуються онлайн", — розповіла Наталя Странадко.

В цій будівлі освітяни мають інтернет, генератор, пічки-булер’яни для опалення. Наразі тут навчається 35 дітей, офлайн працюють троє вчителів.

Шкільна кімната в освітньому пункті в прифронтовому селищі, Донеччина
Кадр з відео Суспільне Донбас

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок