"Вишкіл капітанів": як командири ТрО навчались за стандартами НАТО планувати бої

"Вишкіл капітанів": як командири ТрО навчались за стандартами НАТО планувати бої

"Вишкіл капітанів" — програму навчання військовослужбовців, розроблену за стандартами НАТО, завершили бійці Сил територіальної оборони ЗСУ. Інструктори курсу мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії, вони вчать бійців, як правильно спланувати та виконати бойове завдання.

"Вишкіл капітанів" проводять для командирів рот та офіцерів штабів батальйонів. Навчають плануванню бою та військовому лідерству. Цей курс був шостим для військовослужбовців ТрО.

"Вишкіл капітанів": командири ТрО вправлялися у плануванні бою та лідерстві
"Вишкіл капітанів" — програма розроблена за стандартами НАТО. Кадр з відео Сил територіальної оборони

Інструктори курсу розповідають, військовослужбовців вчать методики TLP – одноосібного планування бою. Один з його напрямків — це розвідка, аби більше дізнатися інформації про противника. Збирають дані командири та офіцери штабів.

"Основне – це умови спостереження, ведення вогню, розташування, тактичне і топографічне орієнтування. Тобто, прив’язка до місцевості, щоб кожен міг зрозуміти де він знаходиться, зорієнтувати підрозділ", — пояснює інструктор Тарас.

"Попередньо вони роблять розрахунки своїх дій, але, як показує практика, те, що розроблено в класі й те, що є в реальності — зовсім не збігається. І тому, після рекогностуванняРозвідка (обстеження) місцевості безпосереднім оглядом командиром для отримання даних і прийняття рішення, або обстеження місцевості з метою оновлення і виправлення топографічних карт. ми приїжджаємо, і вони все роблять по-новому", — додає інший інструктор Андрій.

"Вишкіл капітанів": командири ТрО вправлялися у плануванні бою та лідерстві
Планування у класі відрізняється від реальної картини на місцевості. Кадр з відео Сил територіальної оборони

Військовослужбовці проходять також фізичну підготовку — роблять вправи на тренажерах, грають у футбол та практикуються в самообороні.

"Фізо" — це для них гарне розвантаження, де вони можуть переключитися на годину, а далі ми повертаємося до класів та продовжуємо займатися", — зазначає Андрій.

Розроблені плани військовослужбовці візуалізують за допомогою мапи бою. Ще одна частина курсу — стрільба з вогнепальної зброї. Також групи відточують майстерність через тактично-військову гру та здійснюють аналіз проведених дій.

"Вишкіл капітанів": командири ТрО вправлялися у плануванні бою та лідерстві
Тренування у грі та аналіз помилок. Кадр з відео Сил територіальної оборони

"Аналіз після дій, after action review, за допомогою гри у лазертагЛазертаг (лазерний пейнтбол) – лазерний бій, військово-тактична спортивна гра, де "зброєю" є макет., де бере участь ця група. І потім ми це обговорюємо — що мало статися і що сталося, що зробили вірно-невірно, як це покращити в майбутньому", — розповідає інструктор Олександр.

У фіналі курсу групи, які тренувалися у складі штабу, презентують свій бойовий наказ на підрозділ.

"Ми всі розуміємо, що переможемо тільки силою, навченістю і розумом. Основне — розумом. Тобто націлені на перемогу", — підсумував інструктор Тарас.

За понад рік двомісячний курс "Вишкіл капітанів" пройшли 560 офіцерів Тероборони, Нацгвардії та Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок