Пенсіонер МВС із Житомирщини: російські військові не здогадувалися, що ми тихцем вивозимо дітей із окупації

Пенсіонер МВС із Житомирщини: російські військові не здогадувалися, що ми тихцем вивозимо дітей із окупації

Пенсіонер МВС і волонтер Олександр Левченко разом із побратимами у перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Україну евакуйовували дітей із окупованих територій на півночі Житомирщини.

Чоловік розповів Суспільному, що рятували від військ РФ тамтешні родини із дітьми відразу у декількох селах, в яких на той момент розпочиналася окупація. В одне із таких сіл наступного після евакуації дня зайшли "кадирівці".

"Телефонували мені люди. Знаходили можливість, попри те, що на той момент ані зв’язку, ані будь-якої іншої комунікації не було. Люди виходили, шукали мій номер телефону, шукали, як подзвонити, просили, щоб я у певний час був у зазначеному місці та забрав їх разом із дітьми", — сказав волонтер.

"Наступного дня у село зайшли кадирівці" — ветеран поліції на Житомирщині рятував дітей з окупованих сіл
Пенсіонер МВС Олександр Левченко розповів, що на півночі Житомирщини рятував родини з дітьми від російської окупації. Фото: Тетяна Дукач/Суспільне Житомир

За його словами, їздити доводилося майже впритул до тих місць, де перебували російські військові. Куди можна було, доїжджали машиною, а куди ні — пересідали на інший транспорт або йшли пішки.

"Заїжджали прямо в село, оскільки ми місцеві, і всі дороги через ліс і між селами добре знали. Бувало, кидали машину і далі на конячці їхали в село. Приїжджали в село і там відразу махали російським військовим, мовляв, привіт, "рєбятушкі", — а самі в той час забирали дітей і виїжджали із села іншою дорогою" , — розповів Олександр Левченко.

З його слів, російські військові нічого не підозрювали, бо думали, що вони тутешні, тож, і не вбачали в них загрози. І навіть не здогадувалися, що вони тихцем вивозять дітей.

Чоловік пригадав дату 15 березня 2022 року, коли, за його словами, було реально страшно, бо евакуйовували дітей під російськими обстрілами.

"Це був найнебезпечніший день. Тоді нам потрібно було виїхати в наше село Рудня-Рубежівка, яке межує з Київщиною. До мене вийшли 20 дітей, віком від 7 до 11 років, та четверо дорослих. Попередньо ми домовилися, що я зустріну їх о третій ночі. Коли вони майже дійшли до автівки, росіяни з літака почали обстріл села, і воно почало горіти. Я їх посадив людей у машину — і за пів години ми були в Коростені. Коли доїхали, то в машині було розбите скло, і сама машина була побита. Проте діти залишилися цілими і неушкодженими", — розповів Олександр Левченко.

Згодом цих дітей відвезли за кордон. Але станом на сьогодні вони вже повернулися, — повідомив волонтер.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок